Zona periculoasă

Robert B. Zoellick, preşedintele băncii mondiale, a invitat liderii ţărilor membre G8, precum şi pe cei ai principalelor ţări producătoare de petrol, să ia măsuri urgente pentru a evita alunecarea lumii în ceea ce el numeşte ” zona periculoasă”. Soluţii nu avansează, doar cere acţiune, deplângând soarta globalizării, care ar deveni astfel nesustenabilă, în noul context.

Pe de altă parte cei de la Citigroup nu ar găsi surprinzătoare o dublare sau chiar triplarea a preţului aurului pe termen lung. Iar asta s-ar datora tot mai frecventelor opţiuni pentru plasamentele în aur.

Cele două ştiri sunt simptomele. Într-o economie globală mult prea dependentă de dolar, în care dolarul este sistemul sanguin, nu mai e deloc de mirare că infecţia numită inflaţie se propagă cu mare viteză în întreg organismul. Dar, cum spuneam, acestea sunt simptomele. Boala este alta. Iar leacul ar putea vindeca boala şi ucide pacientul.

Comments

0 thoughts on “Zona periculoasă

 1. Corect. De foarte multă vreme ne căinăm, deplângând dependenţa de dolar. Iar alternative la dolar nu apar.
  Economiile dolarizate încă nu se pot lipsi de hulitul dolar, din lipsă de alternativă.
  Euro nu pare absolut deloc hotărât să preia sarcina de monedă globală.
  Yenul nu a fost niciodată altceva decât o monedă cu influenţă regională.

 2. “Dosarul” BM este unul sinistru. “Activitatea” acestui organism, studiată cu atenţie, te face să îi acuzi de genocid. Poate o va face cândva istoria…

 3. Nu vreau sa fiu cinic, dar din apelul lui Zoellick nu apare acel fior de grija pentru saracii lumii, loviti crunt atat de pretul petrolului cat si de pretul mancarii. Mai degraba apelul se poate interpreta cam asa: “ba baieti, vedeti ce dracu’ faceti, ca numai el va mai cumpara cam ce produceti voi: masini, plasme, etc. Si, in timp ce nu veti mai vinde cam nimic, veti cumpara mancare din ce in ce mai scumpa. Asta daca se va gasi cineva sa v-o vanda. Daca nu, veti rationaliza alimentele. Cam cum s-a intamplat acum ceva timp cu orezul, in SUA”. Ca oricum, atat BM, FMI, FAO, au avut atata grija pentru Africa si-au depus atatea eforturi pana acum incat uite ce bine o duc acum sudanezii, somalezii, aia din Darfur sau din Ciad. E cazul ca G8 si principalii producatori de petrol sa faca bine si sa nu puna in pericol asemenea rezultate exceptionale.
  Iar stirea cu Citigroup e ……… Pai cand obtii profituri de 50% si peste in numai 6 luni din petrol, cine dracu se mai gandeste la investitii pe termen lung?

Leave a Reply

%d bloggers like this: