Zbigniew Brzezinski

… despre Iran şi SUA:

“The widely propagated notion of a suicidal Iran detonating its very first nuclear weapon against Israel is more the product of paranoia or demagogy than of serious strategic calculus. It cannot be the basis for US policy, and it should not be for Israel’s, either,”

“Alas, such a heavy-handed ‘sticks’ and ‘carrots’ policy may work with donkeys but not with serious countries. The United States would have a better chance of success if the White House abandoned its threats of military action and its calls for regime change,”

“Consider countries that could have quickly become nuclear weapon states had they been treated similarly. Brazil, Argentina and South Africa had nuclear weapons programs but gave them up, each for different reasons. Had the United States threatened to change their regimes if they would not, probably none would have complied”

Mai multe găsiţi aici. Ceea ce ştie şi Brzezinski şi ştim şi noi e că acolo e prea puţin vorba despre programul nuclear. Şi e mult mai degrabă vorba despre altceva. Asta nu înseamnă ca Brzezinksi e un naiv sau că vede ci verzi pe pereţi. El înţelege foarte bine codul. Şi îşi formulează poziţia în acelaşi cod. Restul e saramură.

Un punct de vedere ar fi că ieşirea lui Z. B. are legătură cu această ştire. E o posibilitate. Deşi personal am o altă opinie. Mai vorbim noi.

Comments

0 thoughts on “Zbigniew Brzezinski

 1. O sa scriu aici – dupa ce am vazut filmuletul cu “Propaganda” – ca nu ma mai mira absolut nimic. Americanul de rand cu care mai stau de vorba din cand in cand. o sueta mica in timp ce ne destindem la un golf online, americanul de rand e ferm convins ca Iranul trebuie distrus repede de tot fiind inamicul nr 1. Pe partea ailalta acelasi american mi se vaita (culmea ironiei, mie care-s un amarat ) ca preturile urca vertiginos dar nici macar provocat nu ar recunoaste ca d-aia vor sa-i rada pe Iran.
  Zic totusi ca nu-i ataca.

 2. Pai iti dai seama cit ar costa o invazie militara in Iran? Si cine din comunitatea internationala ar mai fi dispus sa mai faca o noua coalitie , cind SUA cu chiu cu vai a facut acea lista cind a invadat Irak? SUA ar trebui sa suporte militar toata operatiunea, plus ca ar avea un inamic mai indirjit, sprijinit militar de Rusia.

  SUA ar intra in recesiune maxima, si ar duce lumea cu ea la fund.

 3. @ moshcalifar
  Eu ştiu americani ferm convinşi că marea ameninţare pentru hamburgărie e Coreea de Nord. Că acolo zace gheonoaia. Ca şi cum amărâţilor ălora nu le ajunge că fac foamea şi sunt conduşi de un tralalala, le mai trebuie şi puţină bombardea pe casă.
  Pentru americanul de rând preţul benzinei e de jumătate din preţul plătit de un european. Dar tot pare prea mare. Şi atunci “libioară, libioara mea, noi trăim de la bumba ta” – scum spunea Gyuri Pascu.

  Şi eu sunt convins că într-un orizont de timp previzibil nu vor ataca Iranul. Din o suma de motive ( alegeri, logistică, context etc.).

  @ Karakas
  Eu îmi mai dau seama şi că Iranul a semnat nişte contracte foarte lucrative cu China. Care are nevoie de petrol. Şi care are nevoie de el non-stop, fără întreruperi bombicioase. Şi mai ştiu şi de nişte acorduri ruso-iraniene.
  SUA e bine merci în recesiune. Trebuie doar să îşi dea şi ei seama. Şi să caute şi soluţia corectă. Pentru că soluţiile folosite acum sunt tâmpite.

 4. Merge ro.wordpress ca ochii mortului 🙂 Scrisesem ceva inainte sa pice.Vaz ca m-a suntat.Ziceam ca americanul de rand ( cu care mai stau la o sueta la un golf online ) e ferm convins ca Iranul e public enemy nr1. Pe partea ailalta e sincer revoltat de faza cu benzina. Nu l-ar deranja sa-i vada pe iranieni pe CNN filmati de camera tv de pe ogiva…Cam asa ceva.

 5. Merge ro.wordpress ca ochii mortului 🙂 Scrisesem ceva inainte sa pice.Vaz ca m-a suntat.Ziceam ca americanul de rand ( cu care mai stau la o sueta la un golf online ) e ferm convins ca Iranul e public enemy nr1. Pe partea ailalta e sincer revoltat de faza cu benzina. Nu l-ar deranja sa-i vada pe iranieni pe CNN filmati de camera tv de pe ogiva…Cam asa ceva.

 6. Habar n-am de ce, dar nu reusesc sa mai postez comm la tine. Daca totusi apare asta, sterge-o fara mila 🙂

 7. esti sigur ca asta din poza nu’i berceanu? da’l si tu din picioare ca sa’mi dau seama daca spune sau nu prostii .

 8. Nu, scandalul cu Iranul NU are nicio motivaţie legată de preţul petrolului. Acolo jocul este mult mai pervers. Este vorba de stabilizarea Irakului. SUA nu mai pot suporta costurile războiului. Să ne înţelegem bine: dacă la început războiul a avut efect de antrenare la nivelul economiei, acest efect s-a transformat în contrariul lui. SUA trebuie să se retragă din Irak, dar nu pot acum, din cauza şiiţilor, sprijiniţi de Iran. Doar că, în anumite privinţe, Iranul este prestator de servicii pentru alţii. Să zicem că se decontează deranjul din Tibet, sau cel din Georgia şi din Ucraina. Irakul a devenit teatru de confruntare între americani, chinezi şi ruşi. Iar Iranul profită de asta pentru a deveni o putere regională de prim rang, fără de care pacea şi stabilitatea nu pot fi obţinute în Orientul Mijlociu. Şi nici în Palestina. Americanii sunt furioşi, pentru că tot iranienii au făcut posibile acordul din Liban şi negocierile siriano-israeliene, purtate peste capul lor. Cu unul ca Bush viesparul ăsta nu poate fi decât întărâtat! Iar nişte bombardamente sunt fix ce le lipseşte ălora din zonă!

 9. @ ciupico
  N-are morcovi, deci nu-i Berceanu

  @ Constantin Gheorghe
  Ok. Argumente corecte. Dar are legătură cu petrolul. Mare. Sau şi cu petrolul. Acum câteva luni, vă puteţi aminti, brusc, instantaneu şi dintr-o dată, Washingtonul anunţa o relaxare vis-a-vis de Teheran. Imediat după vizita lui Ahmadinejad. Când se deschisese uşa unor negocieri între iranieni şi o anume companie americană. Ulterior iranienii s-au răzgândit şi au bătut palma cu chinezii. Am să pun mâine mai multe informaţii pe subiect.

 10. Prietene, petrolul este un element al ansamblului, dar nu are de-aface cu Iranul. Abia bombardarea Iranului ar sălta preţul şi mai mult! Dacă Bush asta vrea, asta obţine. Dar unii dintre “petroliştii” americani recunosc că s-ar descurca, în materie de profituri barosane, şi cu preţuri între 35 şi 60 de dolari barilul, alţii, mai lacomi, îl urcă pe la 90 de dolari. Departe de cei 127 de zilele astea. Şi atunci? Cozi la benzinării nu sunt, ca în anii 70 şi 80, mai dau unii cu huoooo! dar timid, că nu se face deranjul…
  Poate aşa or vrea să mai reducă din deficitul din comerţul cu PR Chineză. Sau dracu ştie ce vor!
  Dar cel mai clar este că retragerea din Irak e imposibilă fără un acord cu Iranul, Rusia şi China, adică feştelirea imaginii de mare putere! Alternativă nu au! Că nu sunt nebuni să lase acolo un război civil! Care să se întindă ca o infecţia în zona eurasiatică!

 11. Eu aş contribui cu dragă inimă cu citaţia la DNA a lui Adriean Videanu, dar nu se poate! Aşa că mă voi limita la o Fetească Neagră de Dealul Mare. Şi la o brânză cât mai trăznitoare, care să acopere mirosul putreziciunii din Bucureşti!

 12. farte mordechai, daca ti s-a zis o data ca nu are legatura cu petrolul ce tot insisti.nu pricepi ca nu are?
  totuside apreciat ca pe final te-ai repliat.asa.foarte bine.
  interesante articolele de azi.

 13. asta sperai? sa imi placa dunga de la boxerii tai?
  sunt convins ca esti un tip integru.sper sa nu tii mortis sa imi dovedesti contrariul.as fi foarte dezamagit.

 14. pai ai putea. ca ai avut un blog foarte interesant si ai trecut pe caterinca si balareala. ca nu accepti sa zica nimeni nimic decat pe cantatorii in struna, restul si-o iau urgent peste bot.iar anumite persoane nu trebuie contrazise niciodata.chiar trebuie pupat pulpana cat de des posibil.dar altfel criticam pupincuristii.
  nu ai observat ca de saptamani bune comenteaza 3-4 indivizi , tot aceiasi? cor pe 4 voci.
  ar putea sa te ingrijoreze chestia asta.
  dar, precum spui in titlu, you know shit….so…

 15. Nea cutărică,
  1- comentează cine vrea. “Indivizi” spui tu când te referi la neamurile tale, ok ?
  2- poveţele le păstrezi pentru când o să aibă cineva nevoie de ele
  3- blogul ăsta e tâmit, e caterincă, e de rahat şi mai e oricum vrea muşchiul meu să fie. când o să mă plăteşti tu o să îţi cer părerea.
  4- nu te-a poftiti nimeni aici. nu-ti convine zburdă !
  5- dacă nu te descurci te ajut cu un ban.

Leave a Reply

%d bloggers like this: