Scrânteli românești

Mai de-un pamplezir, mai de gură cască, ori din destoinică amoare pentru clanța licuricească, tot rumânul cată cu strașnic interes la căftănirea de sultan de peste Atlantic. Pentru că, nu-i așa, de asta atârnă bunăstarea Înaltei și Foarte Latei Porți, iar de la bunăstarea ei atârnă bunăstarea meșterilor lustruitori. De clanță.

Până aici toate bune și înghesuite, dar când te scarpină necuratul și dai mai multă băgare de seamă vezi că lucrurile se apleacă tare a mirare și grozavă scrânteală. N-ai cum să nu te gândești că pe mulți i-a oropsit o rea vătămare a capului când vezi cum cer colivă la nunta românească și zbiară după tortul miresei la parastasul american. Mai întâi te crucești cum vezi că pesediștii de ziua a Dragnea, altfel oameni cumsecade, cu farafastâc de stânga, sunt înamorați de conservatorismul republicanilor americani ai lui sultan Trumpoglu. Pentru că nimic nu e mai logic și cuminte așezat decât prieteneala cu ăia care se declară anti-stânga și înjură, peste baltă, tot ce are legărură cu socialismul, social-democrația sau alte stângăcenii.

În același timp, toată îngrămădeala de partide care se pretind a fi dreapta neaoșă, de la popularii băsescului până la liberalii ploii, se înghesuie întru jelirea și puparea democraților americani, care la ei acasă trec drept mai spre stânga, clar anti-conservatori (cum se pretind popularii europeni), chiar dacă nu sunt ei bolșevizați până la stadiul de Sanders.

În condițiile astea e lucru de mare mirare că ideologiile, doctrinele, nu se vând la suluri, în pachete de câte opt. De unde se vede că mare lucru e clanța licuricească, pentru că funcționează ca aparatul fotografiat Laika, adică are imaginea clară, dar pe dos, negativ cum ar veni. Până la urmă e anapoda ca atunci când îl vezi pe unul pornit să mânânce căcat să-l oprești din treabă ca să-l întrebi dacă pentru asta folosește lingura sau furculița.

Scrânteala nu se oprește aici. Toți ăia care l-au votat, iubit și pupat în toate orificiile pe Băsescu se declară revoltați de mojicia noului președinte, pardon, sultan american. L-au iubitără pe băsesc, dar le pute că Trump e mitocan, nu respectă femeile (“păsărică, n-ai și tu treabă”), e homofob (“un găozar din ăla”), rasist (“țiganca asta împuțită”) și așa mai departe. Cum spuneam, un craniu cu os atât de sănătos ar fi păcat să fie stricat de poluarea cu neuroni.

Sănătate și șase case!

P.S. Poate nu era limpede de unde au luat ai noștri obiceiul ieșitului la miorlăit pe trotuar când nu le convine rezultatul alegerilor. Iaca explicația la vrednicii democrați americani, pentru care democrație e doar când e cum vor ei. Așa că au pus-o de un maidan mai ridicol, dar supraponderal, fix acasă la ei, la Washington. Bravo, isteților! Insistați, că ați mai încercat șmecheria asta și prin alte părți și ați văzut ce bine s-a terminat.

Comments

4 thoughts on “Scrânteli românești

 1. Rabbi, ce-ai păţit? Au ţi s-a ars un condensator la logică? Ţi-e un cauciuc lăsat pe stânga şi a-nceput direcţia să-ţi tragă spre extrema şoselei? Sau a-nceput să se strice adezivul de pe abţibildul democratic şi se vede, în spate, altceva?

  Acum pe bune şi lăsând miştocăreala în sacoşă, de unde naiba ai scos-o p-asta “miorlăitul pe trotuar” ca “scrânteală”? Ar trebui să stau cuminte şi să mă uit la câştigătorii alegerilor, oricine ar fi ei, cu ochii umezi de supuşenie, cum fac şi dreg ce le trece prin cap? Că doar au câştigat, nu? Şi după câştig “ciocu’ mic” la ceilalţi? (Americanii au, chiar mai mult decât noi, motive de protest din cauza sistemului electoral care l-a adus pe Trump în ciuda votului popular). Pe bune, nici să protestăm? Ar trebui “linişte” ca să conducă ei ţara, un condamnat penal, un inculpat şi mai mulţi alţii după chipul şi asemănarea lor?

  Iar preocuparea pentru cine face valurile în State este, dacă te uiţi la istoria ultimului veac, justificată. Nu ca tâmpeniile politrucienilor noştri, evident, ci pentru a şti ce bagaje faci şi ce limbi noi mai înveţi pentru a supravieţui. Încearcă să-ţi imaginezi lumea fără America, aşa defectă cum e ea; o să vezi un tablou horror.

  • Dacă îi deranjează sistemul electoral puteau protesta înainte, nu după. Adică sistemul e bun doar dacă le iese alor noștri. Și, ca regulă, protestezi împotriva unei nedreptăți, nu pentru că, în urma unor alegeri normale, nu a ieșit cine vrea pușca ta.

 2. @cetateanul popescu
  De unde ai scos dumneata chestia cu victoria in alegeri a lu’ Tramp “in ciuda votului popular”!?! Ca, din cate imi aduc aminte, nimeni nu s-a plans, la modul serios vreau a zice, ca alegerile ar fi fost fraudate (las la o parte chestia lu’ Obama care, inghesuit de situatie si tare jenat de elasticul strans de la chiloti, a carmit-o spre aia cu heckerii rusi care au dat cu pietre in niste situri de s-a schimbat toata intentia de vot a majoritatii nepotilor unchiului Sam, ridicolul chestiei fiind ingrosat semnificativ de promptul pas inainte facut de cercetasii de la serviciile speciale care, in cor, au intonat cu dictie si gesticulatie adecvata: “Asa-i cum zice sefu’!”). Chiar, pe tema asta, stateam si ma uitam in zare ca gasca-n lemne, intrebandu-ma de ce oare i-au ales pe rusi, cand, pana mai ieri, golanii de serviciu erau chinezii!?!
  Cat priveste restul peroratiei, la urma urmei, care-i shmenul? Alegerile au avut lor acum nici o luna si deja incepeti sa urlati ca astia, care nici macar nu au apucat sa se aseze in ordine de bataie, fac si dreg si se duce tara dracu’ ca nu sunteti alde voi la carma. Da’ n-ati fost zece ani? Nu v-a ajuns cate a-ti facut, ca noua da, ne-a ajuns pana peste cap. Iar chestia asta cu Dragnea “penalul”, ma mir ca nu va e rusine (de fapt ma mir degeaba, ca prostu’) sa vorbiti cand stiti si voi, cum stie de altfel toata lumea, cum, de catre cine si din ce motive a fost condamnat.Si, in plus, acum incepeti sa va bagati ciocurile si pe site-ul asta, care era un loc echilibrat si plin de bun simt? Pai, cat credeti ca o sa va mearga?

  @Mordechai
  Rabi, nu-i lasa pe de-alde cetateanul popescu sa strice bunatate si frumusete de blog postand, sub motiv ca-si expun opiniile la care au dreptul, toate ineptiile, ranchiunele si dementele asa-zis politice.
  Subscriu la raspunsul perfect urban returnat (cu efect) ipochimenului care e convins ca “daca nu e cum ne convine noua inseamna ca sistemul nu e bun si lucrurile trebuie refecute pana iese cum vrem noi”.
  Si nu-i mai pomeni de pusca intrucat aduce cu discutia despre funie in casa spanzuratului.

 3. Scranteli?! Eu zic adevarate fracturi, pana la ologeala. Ca, dupa ce-ti rupe Codrutza picioarele (deschide dosar penal), are logica sa-ti strige de pe trotuarul miorlaielilor “ologule!”. Dar, cum ziceam, fracturi; pentru ca ma revendic din veche familie de partid istoric, eu zic, inainte sa ma ia tefeleii cu “ciuma rosie”, sa pricep cum devine asta: de Iliescu am aflat pe la Europa Libera, ca era comunist de omenie si cu fata umana, oponentul iubit si de vest si de est, al lui Ceausescu, mai ales, ca n-a fost parte a derapajului politic de dupa ’77. PSD-ul se revendica (sau il revendica altii) din Iliescu, deci partea dizidenta, oarecum reformatoare, a PCR. Si ceilalti?! Comunistii aia sinistri, participanti la politica ceausista, aia cu plenarele si congresele, cu delirul cultului personalitatii, cu organizarile de omagii, cu lozinci si steaguri scrise “cu oameni” (ca nu erau telefoane mobile sa beculeasca si Flutur nu brevetase, inca, scrisul pe dealuri cu oi…), cu colaborarile securiste intru o societate socialista, aia unde sunt?! In “dreapta”?! Mai fratilor, ne mai facem bine?! Daca nu ma dezic de ceva, ce am imbratisat odata, sunt “ciuma rosie” si daca ma dezic, sunt ce?! Daca te uiti la ideologii protestelor, la pasnicii aia, gata sa-ti ia gatul daca nu strigi ca ei, o sa vezi, pe langa un apetit imens pentru banul public (ca toti isi fac ONG-uri de “utilitate publica”, daca n-au mostenit cateva…), un discurs de un stalinism pur, sau nazism…cam pe-acolo. Multa deruta in natiune…De inteles pentru orice stangaci, convertit (dupa modelul educational al vremii) in dreptaci. Sau devine ambidextru, sau o sa incurce, toata viata, stanga cu dreapta…

Leave a Reply

%d bloggers like this: