Să nu-ți bagi reforma în ea de sănătate?

Când habar nu ai care ar putea fi soluția/soluțiile pentru una sau mai multe probleme, te ajută inventarul de substantive. Scoți de acolo, binișor, “reformă”, îl învelești în staniol, îi pui o fundiță și-l trântești plocon pe masă. Gata! Ai zăpăcit problemele în așa hal că nici ele nu mai știu de ce există, cum se dă fumul pe nas și de ce au sutienele mărimi diferite.

Acum avem o epidemie de reformelie în sănătate.

Notă: “Sănătatea” e o chestie pe care le-o urezi comesenilor la șpriț și pe care ți-o pierzi prin spitale.

Bun. Acum, carevasăzică, ne băgăm reforma în ea de sănătate. Nu aia de la șpriț, ci aia de la minister, care înfundă scurgerile de la dușurile din spitale. Ăl mai nou și mai nou bâzdâc legat de spitaliceala noastră e că se diluează dezinfectantul. Gata. Am găsit problema. Huo!

Bre! La noi se diluează asfaltul de pe șosele, bordurile de la trotuare, carnea din salam și spiritul german din Iohannis, așa că despre ce măslina oii vorbim? Șprițul dezinfectant e fix mătreața de pe creștetul problemelor din sistemul nostru de sănătate. Spitale împuțite, personal nesimțit, medici șpăgari, medicamente cu prețuri mânărite, licitații șmecherite și așa mai departe. Aici, ca și la autostrăzi, cu cât de toacă mai mulți bani, cu atât e jalea mai mare. Și? Ce facem noi? Reformă, nea Titi, reformă! Nu, monșer, dacă ai pană de cauciuc schimbi roata cu aia de rezervă, nu faci reformă. Dacă îți plouă în casă, repari acoperișul, nu ții un discurs despre reformă, nici n-o pui pe nevastă-ta ministresă interimară a acoperișului, chiar dacă gătește infect și ficatul tău ar putea profita din diversiunea asta.

Adică dacă tot ne-au scos ăia eurovizionu’ din cap, ne organizăm aici și cântăm puțin niște reformă în sănătate? Ce-i aia? Merge înainte de sarmale? Nu mai bine începem să rezolvăm, punct cu punct, ce e stricat? Avem doctori șpăgari? Îi belim! (Și nu, nu generalizez, nu arunc anatema, sunt doar pățit!). Avem asistente nesimțite? Le dăm afară, că și la șaormării e nevoie de neamuri proaste! E spitalul împuțit? Facem curățenie! Să explic mai departe sau s-a priceput? Ideea e că dacă vrei să rezolvi ceva, trebuie să te apuci de treabă, chiar cu riscul de a stârni mușuroiul, de a-i enerva pe mulți. Dacă n-ai niciun chef să faci asta, o bagi pe aia cu reforma și îți imaginezi că între două cafele o să găsești soluția aia minune, cinci litere orizontal, care rezolvă toate problemele.

Prea multe selfie-uri, prea mult P.R., prea multă gimnastică de imagine și tot mai puțină substanță. Nu doar în dezinfectant, ci în tot ce se face în țara asta. Prea mulți politicieni cu cont pe Facebook și prea puțini cu abonament RATB.

Comments

Leave a Reply

%d bloggers like this: