Putin: scheme si anateme gazoase

Pe 17 luna asta l-a scos judocanul pe Medvedev in vizita de lucru. Mai usurel, asa, pana la Sofia si retur. Unde s-a apucat sa explice de ce Europa intra in orbita energetica a Rusiei (sa vada si ea ce misto e sa fii satelitu` Moscovei, ca noi muream de plictiseala).

Prietenos cu jivkovii zarzavagii, le-a promis tratament egal in exploatarea South Stream-ului. Si uite asa, dependenta europenilor de gazul rusesc ar putea creste de la 25 la 35%. Insa nu asta-i chestia ci inteligenta rusilor: in loc sa construiasca terestru, se baga cu conducta pe sub Pontu` Euxin, jignind guvizii si aricii de mare.

Mai in detaliu, teava nordica va fi cea mai lunga teava subacvatica, in vreme ce aia sudica bate recordurile de adancime. Deci economia sovietica produce recorduri, asa cum aia mai senili dintre noi stim deja. Stand sub mantra gheseftului, m-am gandit ce inteligenta e asta, sa construiesti scump cand poti s-o faci ieftin?! Deci Putin nu vrea profit?! Adica gandire in termenii Razboiului Rece, cam in stilul lui Regan dar pe invers: daca europenii sunt neutralizati, atunci influenta americanilor e scoasa afara, indiferent de costuri. Cu toata baza lor de la Kogalniceanu. Numa` ca recordul tehnologiei sovietice nu se prea intelege cu dialectica posibilitatii. Dupa ce au subestimat costurile si-au dat seama ca nici de construit nu prea pot, ca n-au roabe si lopeti suficiente. Asa ca au recurs la prostirea pe fata, ca daca tot a mers cu Sarko….adica ENI sa achite conducta bulgareasca (tot e in UE, sa faca drequ si Sofia ceva, un lobby, un vot, niste poze deocheate, un atentat la Papa) iar BASF, E.ON si Gasunie pe aia nordica. Dupa care proprietata pe tzutzuroi sa fie a Putinilor pe vesnicie, si nu a firmelor constructoare si finantatoare.

Insa nici europenii nu-s atat de prosti cum cred rusii (cu exceptia bulgarilor interesati, care au incercat sa se bage-n seama de-un vot, insa au furat-o repejor, si aici si PE-istii nostri n-au stat cu ochii `n carpeta, ceea ce imi da sperante de mai bine) si au anuntat reduceri la consumul de gaz si alte mascari la adresa CCCP-istilor. Vreme in care pekinezii s-au pus pe consolidat geopolitic Asia Centrala. In beneficiu propriu, evident. Revenind la firmele care au subscris la rubla ruseasca, doar ENI e disperata de gaz, ca vrea mentinerea suprematiei pe piata italiana. Insa, cati bani sa aiba si ENI sa construiasca singura South Stream?! Si daca tot s-a pus de-un colocviu geo-politic, a facut UE ce-a facut si-a xeroxat o invitatie la WTO pentru Ucraina, ca sa nu se plictiseasca.

Si uite acuma de ce-a sarit si Base ca din gura de tun cu lipsa de perspectiva a taricenilor in strategiile energetice, Nabucco si alte arii de opereta. Bune si analizele externe, vad ca le citeste.

Deci, mai dom` Presedinte, vin si eu cu o sugestie de stategie: vezi ca Israelul a adoptat o politica de trecere in masa la masinile pe electricitate, vorbind cu Nissanul si alte companii. Iar Tariceanu nici nu s-a gandit la faza asta. Deci, ar merge de-o critica adanca si o prezentare publica a dosarului profesional de cand era manechin (cu poze, va rugam noi frumos). Nu?

Comments

Leave a Reply

%d bloggers like this: