“Noi urmărim să nu fim urmăriți”

Ce titlu mai potrivit aș fi putut găsi, pentru un astfel de subiect, decât cuvintele nepieritoare ale marelui gânditor bibanian Gogu Patraulea?

Doamna ministru al justiției (Prună 100%) face mai multe declarații prin care anunță că odată cu încheierea mandatului de procuror șef al DNA al doamnei Kovesi, postul devenit vacant va fi ocupat de către doamna Kovesi, în urma selecției la care a participat doamna Kovesi și la care s-a înscris doamna Kovesi. Cum era de așteptat, anunțul doamnei Prună a stârnit ceva zarvă.

Nu discutăm acum despre așezarea zambilelor în câmpul tactic, nici despre condițiile de zbor de la Bruxelles la București, cu atât mai puțin despre posibilele merite ale doamnei Kovesi, ci despre mecanismul de desemnare. Legea prevede care este întinderea mandatului procurorului șef al DNA. Aceeași lege prevede că la încheierea acestui mandat intră în acțiune mecanismul de desemnare a unui nou șef. E simplu. Nu e pe bază de “e mișto” , “mie îmi place de ea”, “e bine așa”. Există o procedură, se primesc candidaturi, se anunță proiecte, se scrutează masa candidaților, iar la final, dintre opțiunile existente, e aleasă cea care pare cea mai solidă. Pentru că discutăm despre o funcție importantă în statul român, la conducerea unei instituții care poate modifica destine. Ceea ce anunță doamna Prună nu există, nu are nicio legătură nici cu logica democrației, nici cu interesul statului român – care interes, normal, ar fi să aibă la conducerea unei instituții cel mai competent personaj posibil.

Părerea doamnei Prună, care postulează că doamna Kovesi e cea mai bună, deci procedura de selecție devine facultativă, deci întreg procesul democratic devine inutil, nu are ce căuta în această discuție. Legea prevede existența unui mandat, limitele duratei acestui mandat și procedura de urmat la încheierea acestui mandat, “mie îmi place de ea” nu există! E foarte probabil ca și respectându-se procedura, și în cazul existenței mai multor candidați, doamna Kovesi să primească cel de al doilea mandat – democrația noastră, cu procedurile ei cu tot, nu merge mai departe de vaxul aparențelor-, dar acesta e mecanismul. Că doamna Prună și ceilalți nu mai dau doi bani pe păstrarea aparențelor măcar, e un motiv de serioasă îngrijorare.

De altfel, în cazul postului de procuror general, devenit disponibil după ce fostul procuror general a fost pus în situația de a demisiona, în urma unor acuzații ridicole, dar perfect asortate cu câmpul tactic, doamna Prună a anunțat toată deschiderea pentru toate posibilele candidaturi. Mai mult, doamna Prună a încurajat toți procurorii interesați să își depună candidatura pentru această funcție. Altfel spus, pentru Parchetul General e competiție cum scrie la lege, la DNA postul e rezervat, că așa s-a decis (!). Așa ceva este absolut inadmisibil.

Dacă pentru postul de procuror general e deschisă competiția, dar în cazul postului de procuror șef al DNA nu mișcă nimeni în front, atunci e limpede și care e așezarea reteveiului în statul de drept. Parchetul general e puțin important, DNA e esențial, așa că acolo nu ne permitem să mimăm democrația, e an electoral, sunt sarcini de bifat.

În cazul oricărui primar,  chiar al președintelui României, la încheierea mandatului au loc noi alegeri. Nu contează ce părere avem sau cât de încântați suntem de cei care au ocupat funcția până atunci. Cum am ajuns noi să fim în situația ca cineva care n-a primit niciodată votul nimănui, care a devenit ministru al justiției doar pentru că a prins bilet de avion să numească într-un post important, fără respectarea procedurilor legale, pe cineva, doar pentru că așa are chef?

Comments

2 thoughts on ““Noi urmărim să nu fim urmăriți”

  1. Discutie auzita aseara, la masa vecina din pub, unde se discuta despre viitoarea nominalizare a lui Kovesi. Unul dintre personaje sustinea ca nici nu ai pe cine nominaliza in locul lui Kovesi, la care exasperat, celalt ii raspunde:”cind vrei sa te operezi de o tumora canceroasa , vrei sa pui in loc o alta?!”

  2. Infiorator e ca nici nu mai mimeaza. Nici meritocratia, nici competitia, nici democratia. Suntem luati, nu putin, cum canta regretatul Pitis, ci cu totul. Cand, in ciuda votului majoritar ni l-au inghesuit pe gat pe Basescu, am crezut ca e o gainarie locala cu ajutorul Curtii Constitutionale si ne-am revoltat. Cand am aflat ca ne este impus si ca, in ciuda vointei populare, “cineva” a hotarat ca e cel mai bun pentru noi, ne-am resemnat. Cinevaul, acolo, a bifat pe formular “accepta, daca interventia este de sorginte straina” si cand ne-au aranjat lovitura de stat cu anestezierea tuturor institutiilor democratice, au avut grija sa accentueze ca “guvernul meu” e bruxellez, deci strain. Si iar ne-am resemnat. De cateva luni, astia pusi sa administreze si atat, numai administratie nu fac, in schimb au grija sa faca disparute orice resurse nationale, asa ca, prin august n-o sa se mai mire nimeni ca ne imprumutam la FMI sa platim pensii si salarii ciuntite, dupa ce, in noiembrie aveam bani sa le marim, mai ales ca, deja s-a anuntat in CE ca Romania nu are bani de pensii. Fiind, deci, atat de pauperi, mi se pare, aproape normal, sa nu mai organizam niciun concurs, pentru ca toate “mofturile” astea legale si democratice costa. Si cum se vede n-avem bani. Suntem prea saraci pentru democratie. Ultimul exercitiu democratic a fost alegerea parlamentului (asa cum e el!) din 2012. Apoi s-au tot facut exercitii. Cred ca nu mai are rost sa alegem. Oricum tara e condusa de ceva vreme numai de numiti, indiferent de cine. Avem deja tot ce meritam, ba chiar mai mult decat atat, cum spunea ministrul sanatatii. Si pe modelul “Kovesi e buna, Kovesi ramane”, ar putea sa ramana si actualul parlament (asa cum rezulta dupa raziile DNA – cel mult 300) si actualul guvern ca tot a inceput sa se simta bine si daca avem un presedinte ce functioneaza dupa Codul Muncii suedez (max. 30 ore munca/saptamana), desi e comandantul suprem al institutiilor militarizate, care functioneaza 24/24, de cxe n-am avea un guvern care sa functioneze prin delegare si numitii de azi sa ramana si manine, doar fac treaba buna!. Am o curiozitate: cum vor face cu “muntele de moralitate”, ca si asta stie multe…
    P.S. Am uitat sa ma mir ca se organizeaza, totusi, concurs pentru procuror general. Sau nu. Toate loazele securistilor mai mari si mai mici au posturi (in institutii importante ale statului) bine platite, ocupate prin “concurs”.

Leave a Reply

%d bloggers like this: