N-am să

N-am să vă urăsc!

N-am să vă urăsc, deși ați făcut atâtea pentru a merita asta. V-ați umflat pântecele și gușile în vreme ce mă și ne sufocați cu mizeria pe care o lăsați în urma voastră ca pe o dâră, o dâră de jeg la care priviți cu fudulie – e opera voastră de căpătâi! Sunteți proști, îngălați și obraznici, dar nici pentru asta n-am să vă urăsc.

Ați făcut din țara care îmi e prispă și streașină un ciubuc numai bun de înghesuit în portofel, iar din noi vreascuri de pus pe foc, pe focul la care vă încălziți jumările care vă țin loc de obraz. Și pentru asta ar trebui să vă urăsc.

Luați cuvinte care nu sunt ale voastre: țară, națiune, popor, Dumnezeu – le luați și le molfăiți, trageți cu dinții de ele așa cum trageți de șorici la pomana porcului, apoi vă scobiți între dinți și ni le scuipați pline de balele voastre mirosind a căcat.

N-am să vă urăsc, pentru bunul motiv că ați merita o ură cumsecade, o ură temeinică, bine zidită. O ură care să vă apese, să vă strivească până când nu mai rămâne din voi decât căcatul din care sunteți încropiți. Și n-a mai rămas în mine zeamă de viață destulă ca să pot să înalț o ură așa cum ați merita.

Am să vă urăsc, însă, pentru că nici măcar nu vă dați seama că despre voi e vorba. Pentru asta am să vă urăsc, așa, de mântuială.

Comments

2 thoughts on “N-am să

 1. Nu merită nici măcar onoarea de a-i urî, ci doar dispreț…
  Ura consumă energii care nu merită risipite, ceea ce li se cuvine e sila și dezgustul.

 2. P.S.
  “15. Feriţi-vă de proorocii mincinoşi, care vin la voi în haine de oi, iar pe dinăuntru sunt lupi răpitori.
  16. După roadele lor îi veţi cunoaşte. Au doară culeg oamenii struguri din spini sau smochine din mărăcini?
  17. Aşa că orice pom bun face roade bune, iar pomul rău face roade rele.
  18. Nu poate pom bun să facă roade rele, nici pom rău să facă roade bune.
  19. Iar orice pom care nu face roadă bună se taie şi se aruncă în foc.
  20. De aceea, după roadele lor îi veţi cunoaşte.”
  Matei, cap. 7

Leave a Reply

%d bloggers like this: