Medevedev ? Yes, please

Preşedintele ăsta nou al muscalilor nu-i chiar fitilul de la opaiţ aşa cum mulţi ne grăbeam să-l socotim. Omul e articulat, isteţ şi – cum ar spunea nea Stere- cordit puternic.

În vreme ce toată planeta se scarpină în cur prin pantaloni de grija foametei care stă să vină şi a marelui ţircus care se pregăteşte în economia globală, cu cap de linie energetic, omul avansează soluţii. Şi o face constatând că actualele acorduri, instuţii sunt la fel de utile ca făcăleţul cu pendulă. Iar ciolovecul nu doar constată, dar o şi spune răspicat.

Care sunt propunerile medvedevului: un summit cerealier ( că vine foamea, băăă!), un rol mai important al rublei ( pe fondul degringoladei dolarului şi lipsei de interes a băncii centrale europene pentru preluarea rolului dolarului în tranzacţiile globale) şi…  citez:

“Poate ca este momentul sa ne gandim si la noi acorduri internationale”, a adaugat el, subliniind ca textele actuale, “cum este Carta (europeana – n.r.) a Energiei nu functioneaza suficient sau deloc”.

Desigur, declaraţii generoase şi intenţii faine deocamdată. Şi cam atât. Dar ceea ce contează cu adevărat e mesajul general: Rusia is back and kicking ass. Adică Rusia nu doar îşi reafirmă rolul de super putere, dar este gata să se manifeste ca atare. Şi asta trebuie notat.

Comments

0 thoughts on “Medevedev ? Yes, please

 1. 😀
  doar n-om da vina pe americani, ca aia is sariti si imediat arunca bomba :)))))))))))

  Oricum rusii au avut noroc, ca au reusit sa gaseasca un presedinte adevarat care sa-i urmeze lui putin… ca daca venea unul slab dupa putin, era vai….

 2. Rusia una vrea, alta spune si altceva poate.
  Ma mir ca Pravda nu a publicat cu o zi inainte de G8 ca savantii sovietici au reusit sa obtina 3 recolte de secara pe an cu arome diferite si gata impachetate.
  Trebuie sa fii presedinte rus proaspat investit ca sa propui in preziua G8 la pachet 3 sisteme internationale noi: pe resurse, energie si securitate. De credibilitate nici nu poate fi vorba.

 3. @ arsulici
  Corect.

  @ Semantic
  Aşa e. Nu e mai simplu să invadezi nişte ţări, o Hiroshimă, un Guantanamo, nişte Abu Ghraib. Şi să vii cu poze din satelit ale armelor nucleare ale lui Saddam. Şi atunci credibilitate căcălău.

 4. Ei, Medvedev nu-i chiar proaspat, si-a facut ucenicia sub putin, si nici cele trei programe nu-s facute de consilierii de la cotroceni, ci pun pariu ca-s indelung elaborate, studiate si rumegate astfel incit sa le dea sah celor din G8

 5. @Domnu Mordechaiu’
  Cand discutam de noi regimuri internationale, institutionalism, etc. Rusia este inca la stadiul de propuneri si e in faza asta de la Conferinta de la Helsinki, daia zic ca este o problema de credibilitate. Restu’ e vointa politica materializata , daca discutam de cazul altor tari.

  Iar declaratia de conjunctura din partea rusa si problema summitului cerealier. in biznis stam cam asa pentru productia de anu asta:

  ” Big wheat crops are also expected in Russia, Ukraine, and Kazakhstan and exports for that region are projected to be a record. Russian exports are forecast at near record volumes, and will likely displace U.S. exports to key Mediterranean markets. While Ukrainian exports in 2007/08 were curtailed by export quotas to protect tight domestic supplies, a bumper harvest should alleviate that concern and provide much more grain to be exported.”

  http://usda.mannlib.cornell.edu/usda/fas/grain-market//2000s/2008/grain-market-05-01-2008.pdf

 6. Sigur, multe lucruri rămân la faza de propuneri. Bunăoară acordul de la Kyoto. Spunem şi de ce se întâmplă asta ?
  Nu ştiu cine şi cum evaluează credibilitatea. Dacă judecăm după aceşti termeni… UE= credibilitate zero. Mulţumită Franţei, Olandei şi acum Irlandei.
  Lucrurile trebuiesc, totuşi, privite dintr-o perspectivă dinamică. Rusia de azi nu mai e cea de acum 20 de ani. Nici SUA nu mai sunt cele de pe vremea administraţiei Clinton. De China nu pomenim.
  Tipul ăsta de rusofobie ilogică asociată cu un filoamericanism, exagerat şi încă şi mai ilogic, nu cred că face bine la sănătate.
  http://danieloctavian.weblog.ro/2007-09-27/194193/50-de-ani-de-impliniri-marete.html

 7. Din cate stiu Kyoto nu e in faza de propuneri, parca e mai avansat totusi.
  Moscova e la stadiul de propuneri unilaterale.
  Ce este ilogic cand aduc argumente ca anu asta Rusia incerca sa profite de conjunctura economica si de pretul ridicat pe cereale si in acelasi timp sa mentina aparenta de onorabilitate aruncand propuneri unilaterale ca se se bucure toata Africa de nord?

 8. Kyoto e în puţ. După modelul american şi alte state au decis să îl denunţe. Ok, americani nici nu l-au acceptat vreodată.
  Cum adică propuneri unilaterale??? Există şi altfel de propuneri? Că doar de aia sunt propuneri.
  Păi nu prea găsesc argumentele de care pomeneşti. Una spune Medvedev altceva citeşti tu. Iar dacă au o producţie crescută de cereale şi sunt în stare să îi scoată pe americani din postura de principal exportator… care e baiul ?
  De fapt care e problema, că tot ne-am dus hăt de la topic ? Şi summitul G8 ce rost mai are în cazul ăsta ? Sau e doar un loc unde americanii zic şi ăilalţi aplaudă?

 9. Mulţam, Karakas. L-am văzut de ieri. Nişte nemernici ruşii ăştia. Nu pricep că aşa e mişto: zeusul să-i insulte şi ei să-i tragă covor roşu.
  Am spus încă de la summit că invitaţia făcută de Putin a fost un gest de formă , pură curtoazie şi oleacă de miştocăreală.

 10. Propunerea asta este foarte unilaterala:”Un nou sistem presupune infiintarea de noi institutii sau ajustarea institutiilor existente in prezent”, a adaugat Medvedev, care critica in mod regulat ponderea prea mare a Statelor Unite si a economiei americane in sistemul actual.
  Unilateral, adica nu are nici macar un sprijinitor cat de cat favorabil.

  Problema e ca Medvedev nu prea are ceva de spus fata de deciziile economice din G7, cu exceptia subiectului pe petrol. Asta e cu (+).

  Subiectul cu cerealele este de conjunctura, stie ca poate avea succes dar si probleme. Asta e cu (-/+).
  Iar ultimul, reforma institutiilor financiare e pe ( -).
  In G7 se discuta altfel, nu e cu aplaudaci.

 11. Observaţia din final e corectă. Cu amendamentul că ruşii s-au hotărât că au ceva de spus.

  Totuşi de ce nu punem întrebarea cea mai importantă: cine puşca mea sunt ciumeţii ăia 8 de cred că pot lua ei decizii pe pastrama mea?

 12. Buna intrebare.
  Din cate am auzit, cei 8 ciumeti/lideri reprezinta primele 7 economii ale lumii, cu alte cuvinte acestea sunt mai importante decat restul de 777 economii de pe glob.
  In economie ca si in muzica, topul impune calitatea…

 13. Medvedev? E pe plan 2 momentan. L-a facut Tufis jr. de mare porc pe Cavaliere intr-o mapa de presa. Ala calm a inghitit in sec 🙂

 14. Apropo de diferenta intre ce spune si ce poate Rusia, un mic follow up sau consecinta la G8.

  “Surse din cadrul FMI au spus că decizia de a recunoaşte separarea Kosovo de Serbia a fost luată de managementul fondului după consultarea cu statele membre, şi nu în cadrul unei şedinte oficiale a consiliului executiv format din 24 de reprezentanţi, printre care şi Rusia. ”

  http://cotidianul.ro/fmi_recunoaste_independenta_kosovo_si_ia_in_calcul_o_posibila_integrare_a_noului_stat-51841.html

Leave a Reply

%d bloggers like this: