Mecla și talanga

Mare năduf pe norodul ortodox atunci când s-a crăcănat vestea că inutil de fericitul Daniel și-a lipit mecla de una dintre talangele care se vor bălăngăni în clopotnițele Catedralei Mântuirii. Neamului, bre. E, în chestia asta, și un soi de vanitate, nu tocmai potrivită cu smerenia care ar trebui să descrie pe cineva atât de exagerat de fericit, dar nici răsteala asta a voios credincioșilor nu prea e de înțeles. Până la urmă, cu păcatele și beteșugurile lui, nemaipomenit de fericitul e, totuși, ctitor al Catedralei, așa că n-ar trebui să fie mare supărare dacă îl bate limba de bronz în meclă din când în când. Ce să fi pus pe clopot? Pokemoni? Poze cu gagici?

Supărarea asta e cu atât mai greu de înțeles, la norodul ăsta lovit de moașteofilie, când vezi ce emoțiuni teribile răpun preacinstiții enoriași la descoperirea chipului lui Arsenie Boca pe un sâmbure de caisă, pe igrasia din sufragerie sau în grăsimea din ciorba de burtă. Mai important e de știut cum va suna clopotul respectiv. Parcă-l vezi pe ridicol de fericitul ascultând cu încordare clopoțeala, în așteptarea dangătului său, bang-zdrang-zbang și, în fine, subțirel și pițigăiat, bing – clopotul danielesc. Dacă sunetul clopotului nu repetă melodia de la Nokia, încă e bine.

 

Comments

1 thought on “Mecla și talanga

  1. E o reală plăcere lectura unui pamflet care are valențe poetice.
    De când mai toți trecem cu coatele pe băncile școlii, am devenit cu mic cu mare poeți. Închegăm câteva rânduri care se sfârșesc cu aceeași silabă, și ne mirăm că nimeni nu ne publică deja.
    Dar harul în potriveala cuvintelor se pare că nu e la îndemâna oricui.
    Vorba lui Nenea Mastercard – Abonament la Internet – 50 lei, Acces la http://moshemordechai.eu, priceless….

Leave a Reply

%d bloggers like this: