Locul României în lume

Dacă vă veţi face timp -şi merită să vă faceţi- puteţi arunca o privire pe un World Values Survey. Printre alte lucruri interesante, cu care veţi fi sau nu de acord ( personal am găsit acolo câteva chestii pe care le-aş socoti inactuale sau discutabile) , veţi descoperi şi un grafic- hartă care merită o atenţie mai aparte. Iată despre ce este vorba.

Este vorba de Harta Ingelhart -Welzel a lumii. Harta celor doi îşi propune o evaluare pornind de la exprimarea unui număr de valori pe care cei doi le socotesc esenţiale. Pe bună dreptate, în bună parte. Europa apare astfel împărţită în Europa catolică şi cea protestantă. Ortodocşii nu există. În lumea celor doi nu există nici Budism, Iudaism sau Islam. Pentru că referenţialul folosit de ei nu le cuprinde.

Nu am să analizez mai mult decât e cazul. O puteţi face voi în tihnă. Şi asta după ce vă dezmeticiţi aflând că, pe această hartă, România se învecinează cu Armenia. Într-o poziţie centrală raportată la valorile tadiţionale şi cele secular-raţionale, dar marginală pe axa valorilor individuale.

Comments

0 thoughts on “Locul României în lume

 1. Adica romanii sunt cei mai drepti si mai viteji dintre toti, in plus nu sunt individualisti, baeti cuminti, de casa, sunt intruchiparea altruismului pe pamant.
  Nu prea am inteles partea cu “survival values”, dar, dupa cum spune si proverbul, apa trece pietrele raman, noi suntem o stanca, bastion si avangarda la portile Europei. Deci in grafice eu zic ca stam bine, per anasamblu.
  Mie chiar imi pare rau de suedezi si japonezi…

 2. Ştii care e faza ? Ăia nu-s români. Iar abordarea lor e, firesc, egocentristă. Au enunţat un set de valori: ale lor. Iar ăla a devenit criteriu absolut. Fâs.

 3. Da nene, periculosi astia, energocentristii, mai smecheri decat inginerii topografi n-am vazut!
  Iti dai seama cum ar arata Romania pe niste axe polare, cum ar fi Steaua- Avantu Zimnicea, tzuica de Zalau – borviz de Vittel. Am fi top de top!

 4. Ştii, există o vorbă: când ai suficiente date statistice, poţi demonstra orice! Nu ştiu când e făcută harta, probabil pe la începutul anilor 90, dar ideea e că tot ce a ieşit din comunism e suspect de colectivism, tot ce e lume anglo-saxonă e individualistă, grecii şi evreii sunt greu de clasat, aşa că au rămas nişte pete galbene în mijlocul lumii catolice(de ce, numai Dumnezeu ştie!)iar chinezii se insinuează între noi, foştii comunişti, între catolici şi protestanţi. Bine că la africani nu scrie maimuţe!

 5. Corect. Am dat şi linkul către site-ul cu pricina. Luaţi-o ca pe o curiozitate. Îi lipseşte rigoarea criteriilor şi forţa argumentaţiei.
  Buricul lumii sunt ei. Noi …

Leave a Reply

%d bloggers like this: