Leapsa socialisto-capitalista

Primim o leapsa. Si cum noii veniti in blogland trebuiesc incurajati, ii dam si curs. Asa ca am convocat Sanhedrinul si am molfait subiectul: capitalism vs. socialism.

Deja daca va uitati la categoria in care am incadrat acest text ati aflat pozitia noastra ( capitalismul proletar) .

Bun si acum analiza moshemordechaiana la sange ( le mamii lor de burjui/comunisti!).

Pai o luam metodic, ca rusul la beutura si constatam ca de desiat let incoa cel mai de succes capitalism e al chinezesc. Si cum naiba sa nu fie cand acolo capitalismul s-a infaptuit ca sarcina trasata de partid! Da’ asta nu se pune.

Rezistam cu eroism tentatiei de a deveni seriosi si continuam sa glosam pe langa subiect. Mai intai constatam ca a devenit kosher sa amestecam doctrinele economice cu cele politice. Si il ascultam pe rabbi, ca e singurul treaz la ora asta si el nu se cearta cu nimeni. Si zice rabbi:

“Ce capitalism, mai? Care comunism, mai? Tot un rahat! Asta ii cam asa: nu conteaza cine face halvaua, ci la cati se imparte. Si cum mama dracului se face ca noi nu apucam niciodata?

Mai, uite cum e: daca gasesti un shekel pe strada ( unde nu da norocul ala peste tine!) atunci zici “bravo, mai, uite ce m-am procopist” si devii brusc capitalist. Ca incepi sa umbli cu ochii numai pe jos si sa scarpini cu piciorul printre pietroaie, poate-poate mai gasesti unu’. Ca atunci se cheama ca ai profit si ai capital si trebuie sa-i gasesti un plasament.

Bun, daca ai pierdut un shekel, atunci injuri de mama focului. Si tot ca cela de mai devreme, mai, umbli cu ochii pe jos si dai cu piciorul in pietroaie, ca poate o sa gasesti shekelul pe care l-ai pierdut.

Si uite asa avem un capitalist- cela care o gasit shekelul; si un socialist- cela care l-o pierdut. Acuma situatia e asa: ala care l-o gasit, are profit de un shekel- ala care l-o pierdut are deficit de un shekel. Si ala care l-o pierdut, ce sa faca? Se duce la cel care l-o gasit si ia cu camata un shekel. Pe care trebuie sa-l plateasca inapoi cu dobanda. Asa ca se speteste pe dansul si pe familia sa ca sa produca un shekel plus dobanda. Si plateste datoria.

Si asta merge asa pana cand afla cel care o pierdut shekelul afla ca cel de la care luase el cu camata, gasise banul lui si i-l imprumutase. Si se duce la dansul si il cere indarat. Asta care l-a gasit zice ca nu. Si merg amandoi la rabbi sa le faca dreptate. Si rabbi al lor le zice: “Mai, tu ai pierdut un shekel?” “Da” “Bun. Tu ai gasit un shekel? ” “Da”- zice si cestalalt. Atunci rabbi le zice: “Bine, mai! Atunci tu sa ii dai inapoi shekelul, iar tu sa ii dai lui comision ca ti-o gasit shekelul”. Si uite asa ala care o pierdut shekelul se imprumuta iar cu camata ca sa faca rost de parale pentru comisionul celui de o gasit shekelul. Si plateste comisionul si isi ia inapoi shekelul. Acum la sfarsit, face el socotelile si ii iese asa: o platit dobanda cand s-o imprumutat de shekel, o platit comision pentru gasirea shekelului, o platita camata la comision. Total: un shekel pierdere.

Cestalalt face si el socoteala: o primit camata la un shekel imprumutat, o primit comision de gasire a shekelului, o primit camata la comision ( ca tot el l-a imprumutat pe nenorocitul care pierduse paraua). Total: un shekel castig.

Asta-i capitalismul si socialismul. Si acum mergeti acasa la neveste, ca e tarziu”

Asa ne-a spus rabbi. Si el stie.

Transmitem si noi leapsa mai departe. Lui Mihnea Georgescu. Ca e si capitalist si socialist.

Comments

0 thoughts on “Leapsa socialisto-capitalista

 1. Acuma, uite si analiza lui Moshe:
  Moritz ala mic se de duce la batranul Moritz si-l intreba: “Mai, daca eu gasesc pe strada un portofel frumos si nou, cu acte el, ce trebuie sa fac?!”, “Pai, zice Moritz al batran, te duci frumos si-l dai la pagubas, pentru ca vrei sa arati ca esti un om cinstit, si in afaceri cinstea e cel mai de pret capital”. Mai sta ce mai sta ala micu`, dupa care din nou la Moritz cu o alta intrebare: “Moi, da daca ieu gasesc un portofel cu 3000 de lire sterline in el, ce fac?”. “Daca tu gasesti un portofel cu 3000 de lire, asta-i dija un capital si-l pastrezi. Vezi tu, mai Moritz, daca ai capital, ce nevoie mai ai de cinste?”. Cam asta-i, restul sunt comentarii.

 2. Ce ma invatat eu din asta? Ca trebuie sa iau putin la bord sa urmaresc randurile, ca altfel te pierzi intre ele. Multam fain…aparent, si cele mai simple povete esopiene pot fi mai mult decat clarifiante (stiu…esop nu era Rabbi, dar la urma urmei, nimeni nu este perfect).

 3. AM AJUNS LA CONCLUZIA CA MIHNEA GEORGESCU SUFERA DE “Narcissistic personality disorder”

  Va rog sa ma credeti ca nu glumesc, nu fac ironii, nu imi bat joc. In acord cu pagina de internet:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Narcissistic_personality_disorder
  simptomele afectiunii “Narcissistic personality” i se potrivesc foarte bine lui Georgescu.

  Narcissistic personality disorder characteristics

  1. grandiose sense of self-importance
  2. use of others to reach goals
  3. unreasonable expectations of favorable treatment
  4. preocupation for success, power, brillance
  5. believes that he or she is “special”
  6. requires excessive admiration
  7. sense of entitlement
  8. interpersonally exploitative
  9. lacks empathy
  10. is often envious of others or believes others are envious of him or her
  11. arrogant behaviors or attitudes”

 4. Foarte posibil. Foarte, foarte posibil. Dar sa stii ca exista si un” sindrom al anonimului” . Si oricum, daca mai ai concluzii care il privesc, i le poti transmite direct. Ca anonim o poti face relaxat si fara medierea noastra.

 5. Si totusi cand incepe si anticoruptiada aia mult profetita?… Unde sunt cohortele de corupti pe valul carora Basescu & ciracii goldenblitzisti au venit la tabloul national de comanda?… De ce in actuala campanie electorala nu auzim nici un pas despre probarea-condamnarea-confiscarea averilor ilicite?… De ce accepta societatea civila de stanga (cata o fi ea…) sa se de finitiveze crearea claselor conducatoare de parveniti in dauna celor multi si oropsiti, …majoritari?… Cateva “de ce-uri” la care va rugam cu stima sa achiesati d-le MM si stimati bloggeri… http://sorinplaton.wordpress.com/2008/05/14/si-totusicand-incepe-anticoruptiada/

  1=

Leave a Reply

%d bloggers like this: