Lădoiul

Un fabricant de gentoaie, pungi şi sacoşe îşi deschide tarabă în Bucureşti. Iar evenimentul avea nevoie de niscaiva publicitate expectorată corespunzător. Nu am să pomenesc numele negustorului cu pricina şi nici linkuri nu am să dau. Că nu merită.

Cum în România orice este posibil şi totul este permis tăbăcarul ajuns nume de fiţă a luat în per-pulis statuia eroilor pompieri din Delul Spirii şi a acoperit-o cu un lădoi pavoazat publicitar. Cu hârtii în regulă de la ministerul culturii. Care minister face parte din guvernul condus de soţul Ioanei Tăriceanu. Ce eroi, ce statui, ce simboluri ? Nu mai băgăm geamuri blindate, acum nu mai are nimeni indignări ca la prezumtiva şi neîntâmplata ardere de cărţi ale cărtărescului. Batjocorirea unui monument nu strică pe nimeni la stomac. Mai ales dacă e vorb de firmă cu fiţa verificată. Să se bucure şi nevestele ălora cu burţi enorme şi lanţuri cât parâma de la vapor.

Cu firmele de fiţe mecanismul e simplu: produc căcaturi ne-spectaculoase. Căcaturi pe care le produc şi alţii, la o fracţiune din preţ ( şi nu de puţine ori la o calitate superioară). Dar ca să fie fiţă producătorul de fiţe îi spune parvenitului aşa: eşti ciumete ? Ai lovele ? Ei, atunci trebuie să mă plăteşti pe mine. Căcaturile mele scumpe ţin loc de certificat de ciumeg. Aia e.

Cât despre ministerul culturii şi halul în care am ajuns în epoca Tări- Băse, epoca răzgândiştilor, nu mai avem ce spune. Urmează coloana lui Brâncuşi folosită ca reclamă la frigărui. Şi masa tăcerii pe post de tampon într-o reclamă corespunzătoare. Şi, desigur, săptămânal ne vom indigna timp de 5 minute la neobrăzarea rahaţilor de vestici care ne batjocoresc şi nu ne respectă aşa cum am vrea noi să credem că merităm.

Poate nu se înţelege unde bat: CER DEMISIA MINISTRULUI CULTURII ! O mai cere cineva ?

UPDATE: Mulţumită Crinei pot face acest update. Şi îmi scot pălăria.

BUCUREŞTI, 12 iun (MEDIAFAX) – Radu Beligan şi Mariana Nicolesco se numără printre personalităţile din lumea culturii care au semnat o scrisoare deschisă către ministrul Culturii şi Cultelor, premierul şi preşedintele României, împotriva construcţiei publicitare amplasate pe Monumentul Pompierilor din Calea 13 Septembrie. Au mai semnat, printre alţii, academicienii Dinu C. Giurescu şi Gabriel Ţepelea, Dan Berindei, vicepreşedintele Academiei Române şi preşedintele Institutului Naţional pentru Memoria Exilului Românesc, Dinu Zamfirescu, Teşu Solomovici, scriitor, preşedintele Centrului Cultural Israel-România.

Comments

0 thoughts on “Lădoiul

 1. Am sugerat ieri si acoperirea Arcului de Triumf cu niscaiva produse Victoria’s Secret. Plus a Leului cu un pahar de sampanie Moet.Citez din utecistul de 60 de ani Tatulici ieri :”Tre’ sa ne invatam cu luxul domnilor” .O sa-i trimit niste orhidee negre cand o fi , parol.

 2. Şedeţi blând, că i-au pus chiloţei şi Arcului de Triumf! Când cu Molul lui Popoviciu, de la Băneasa. Noroc cu paranoia teroristă a lui Bush, c-a venit Secret Service şi a cerut să fie daţi jos! Era înainte de summitul NATO!
  Nu ştiţi ce imaginaţie au băieţii ăştia!

 3. Q.E.D.
  Păi, haideţi, poate măcar de data asta ne urnim şi noi şi arătăm că nu suntem chiar praful de pe pantofi. Haideţi să cerem demisia papiţoiului. Cu năduf. Până şi-o dă.
  Sper ca măcar de data asta să ne mişcăm cu toţii.

 4. dar daca erau posetele de la Moshe&Mordechai Fashion? Eeee? Strugurii acri!

  eu cind o sa lansez sosetele cosmice o sa pun reclama pe casa poporului, ca oricum isi baga toti picioarele in el de parlament. plus cite un ciorap pe orice monument, fintina, institutie publica si ce s/o mai gasi. Pe guvern pun o pereche de chiloti asortati, asa si trebuie, adica asortati cu ce e inauntru…

  ministrul culturii? care ministru? academia romana? care academie? monumentul pompierilor a patit ceva? da’ ce, arde?

 5. Demisia ministrului. Dar si a directorasului de se juca de-a sefu’ cu stampila si parafa cand a aprobat valiza. Si cam atat, ca vaz ca premierul face pe Bush jr si e in vilegiatura de cand s-a prins ca nu mai are mult (nici la gov.ro, nici la pnl.ro)…

  PS: Daca as cere admonestarea publica, taierea unghiilor si venitul cu tac’su tuns `n cazul Chivu&Mutu cu schimbarea imnului, as fi foarte, foarte, foarte off topic?

 6. Pe sistemu’ spusele lui J. Scheele la proba oral de lb. romînă de la Bac 2008, hai să ne căcăm pe clasicii noştri. Şi pe istoria noastră.
  Iorgulescule, ieşi afar’!!!!!!
  Boule!

 7. Şi tu Adomniţei! Nu mai rîde ca proasta’n tîrg că amu’ţ-iei o scatoalcă de visezi steaguri mUE cu 15 stele!!!

 8. Avem ministru al culturii? pe bune? pai daca avem, atunci te sustin, Mordechai, si ii cer si eu demisia.
  ma intreb unde dracu sint pompierii, de ce nu au luat ei masuri? ca daca era vorba de eroii pompieri din Dealu Spirii, apai aia ar fi doborit monstruozitatea de ladoi cu baionetele… Urmasii lor, pompierii anului 2008 de ce stau cu miinile in jeb si nu fac nimic?????

 9. Păi acum nu mai au indignări liicenii. Nu se mai balonează borţoasa aia de “soţietate ţivilă carevasăzică”. Pentru că acum e vorba de simboluri autentice.

 10. Oricum ladoiul poate avea utilitate… sa-i luam de guler pe cei care ne conduc tara (spre dezastru), sa-i bagam in ladoi, si sa le dam drumul pe riu in jos…..

 11. Eu sunt total pe dinafara, dar stau si belesc ochii la plangerile poporului, care va sa zica. Un popor de muieri ce-si plang of-urile pe la colturi. Pai puneti bre de-o adunatura ad-hoc , fraiele-n mana si biciul pe ei.Vorba aia’: “de-o revotalta suntem putini….”

 12. de acord cu demisia ministrului culturii. Nu stiu daca ati auzit de scoaterea de la B.A.C. a lui Eminescu si introducerea Constitutiei si a propagandei despre Uniunea Europeana in locul lui. Dupa ce ca elevii din actuala generatie nu sut interesati decat de “valoare si smecherie’ il mai scot si pe Eminescu din programa scolara…INSTIGARE LA INCULTURA….o sa ajungem o tara de capsunari, pardon am ajuns deja

 13. @ Cristina
  Atunci hai să transformăm solicitarea demisiei într-un fel de leapşă. Şi de data asta nu ne mai lăsăm cu una, cu două.
  Despre transformarea bacalaureatului în manea am vorbit şi o să mai vorbim. Bine zicea ionutzu, mai sus.
  Vezi pe unde pomeneşti de Eminescu. Sunt zone unde simpla evocare a numelui te poate umple de înjurături. Că e de manual, desuet şi n-a fost membru la GDS.
  Pentru că nu de cultură cu temelie, spun ei, avem nevoie. Ci de reflexul de consumator bovin.
  Te salut !

  @ aka
  Atunci să le-o dăm.

 14. Păi dacă nu-i răzmeriţă, am zis io că-i aproape o “revoluţie” 😛

  Trebuie să găseşti suficienţi bloggeri care au chef să se răzvrătească, e cald afară şi-i bine… Io am fost pusă de dimineaţă pe răzvrăteli, cum sunt de obicei, aşa că m-ai prins pe picior bun 😀

 15. Chit ca-mi iau injuraturi si pumni in cap, dar tot o spun.
  La scris jelanii, multi viteji se-arata. Dar cand e vorba de pus jalba-n protap…mai va.

 16. Ai şi tu dreptate, aka. Dar şi la scris, nu-s aşa mulţi curajoşii. Lăudacii sunt mai mulţi. Acum ai unora. Când s-o schimba macazul, ai altora. Eu aici rămân.

 17. Doamne fereste ! Ca n-o urma la conducere vreun acar sau sef de gara. Laudaci, aplaudaci, au fost de cand lumea dar numarul furiosilor creste deodata cu numarul nemultumirilor.Ai de sus au grija sa alimenteze furia. Dar stii ce? Suspusii se bazeaza pe lasitate.

 18. @ alexandru petria
  Probabil ministrul culturii ( deh !) îi va pune la dispoziţie Coloana fără de sfârşit a lui Brăncuşi.

  @ aka
  Aşa este. Dar nu supuşii, ci conducăcioşii.

 19. Eu nu votez, n-am votat. Nu vreau sa-mi manjesc cartea de identitate cu dovezi de prostie.
  iorgulescu a fost ales indirect, prin actiunile poporului.

 20. E la 300 metri de mine si va jur c-am auzit cu urechile mele cum se planuia incendierea cufarului. Numai faptul ca e un monument acolo a stopat activitatea.
  Afara Iorgulescu, afara Videanu !!!
  Pe de alta parte, v-as ruga sa va imaginati cam care ar fi fost reactia belgienilor daca s-ar fi acoperit Manneken Pis. Sau a danezilor in cazul Micii Sirene.

 21. @ Pacos
  Incendierea nu este şi nu poate fi o soluţie. Ar fi chiar încă un mod de a le face reclamă.
  Cu mica sirenă ştiu că s-a petrecut câte ceva după un meci cu ai noştri.
  E simplu, măgarul trebuie să-şi de demisia.

 22. Incendierea, ca forma de protest, s-a mai practicat in Bucuresti. In 1989, la Romexpo. A ars atunci o porcarie care reprezenta un arc de triumf. Evident ca nu este o solutie desi, poate tocmai o chestie d’asta, extremista, ar atrage atentia asupra faptului ca nu se poate face chiar orice p’aici.
  Asteptam demisia? cred ca mai degraba parlamentarele!

 23. Muschetari astia din Guvern. “Toti pentru unul, unul pentru toti”. Care mai de care la servit patria. La cufarul cu ei!

 24. Ladoiul ala e aducator de lovele in buzunarele cui trebuie pe cand Statuia Pompierului ce aducea ??? ! Vorbiti de cultura ?? ! Daca pana acum nu ati realizat ca trebuie sa fi ciumete de ciumete, plin de rasini ,ca trebuie sa-ti puta pielea a Chanel si a branza de burduf ,e de rau . Ia mai dati-le dreac de monumente ! Ce americanii nu au facut praf vestigiile de acum 5000 de ani in Irak ?? Au facut. Asa ca …. ciocu mic ! Invatati sa ganditi corect, in spiritul timpurilor noi.

 25. @ Ionuţ
  Nu e leapşă. Repet. E multă lehamite. Care se ia. Rabbi nu sunt- aş vrea eu. Rabbi al nostru e mult mai bătrân şi mai înţelept:)

  @ Klaus Steinberg
  Domnule Steinberg, e vorba de simboluri. Fiindcă tot discutăm zilele astea despre simboluri.
  Şi nu pot sta indiferent atunci când acestea sunt batjocorite. Iar la schimb ni se oferă merchandiseală lejeră şi butaforie consumistă.

 26. Vladimir, o ştii la fel de bine ca şi mine. Nu ne dorim să fim reprezentativi. Putem fi astfel pentru cei ca noi. Dar nu acesta e scopul.
  Nu ne dorim să existăm ca medie şi nici să fim guvernaţi prin excepţie. Noul sistem de valori nu ni se propune, ni se impune. Noulimba e topită în voroavă cu sau fără consimţământul nostru. Brava lume nouă se revarsă din fişetele marilor sforari peste noi.
  Dar câtă vreme avem credinţă şi avem glas… nu avem cum înceta să glăsuim despre acestea. Cu riscul de a avea credinţe greşite. Ori rău potrivite vremii.

 27. doamnelor, domnilor, buna seara.

  am si io o nedumerire. …mai multe..

  da`, reprezentantii nostri in parlament de ce tac?
  de ce-i platim? ca sa iesim noi in strada pt a pune lucrurile in ordinea lor fireasca? adicatelea sa le facem noi treaba lor.
  nu domnilor, daca iesim in strada iesim sa-i scimbam pe vecie pe ticalosii astia din Parlament.

  vreau sa vad si eu Parlamentul asta, plin de oameni de cultura, rasati intelectuali, patrioti vana, cerand in unanimitate demisia cabinetutlui. sau tema nu este de interes general?….al parlamentarului …..interes general.

  am zis.

 28. Pentru că sunt ocupaţi cu trândăveala şi campania. Pentru că îi doare în cur. Pentru că sunt nesimţiţi. Cică am avea opoziţie. Aţi auzit vreun opozant manifestându-se ?
  Eu vreau să văd parlamentul nu plin ( e imposibil) , dar mai bogat în oameni de bun simţ.

 29. A apărut şi o scrisoare deschisă prin care mai multe personalităţi academice şi culturale cer înlăturarea reclamei de pe Monumentul Pompierilor.

  BUCUREŞTI, 12 iun (MEDIAFAX) – Radu Beligan şi Mariana Nicolesco se numără printre personalităţile din lumea culturii care au semnat o scrisoare deschisă către ministrul Culturii şi Cultelor, premierul şi preşedintele României, împotriva construcţiei publicitare amplasate pe Monumentul Pompierilor din Calea 13 Septembrie. Au mai semnat, printre alţii, academicienii Dinu C. Giurescu şi Gabriel Ţepelea, Dan Berindei, vicepreşedintele Academiei Române şi preşedintele Institutului Naţional pentru Memoria Exilului Românesc, Dinu Zamfirescu, Teşu Solomovici, scriitor, preşedintele Centrului Cultural Israel-România.

  Lista şi scrisoarea sunt destul de lungi, nu le pot reproduce… 🙂

 30. Ne revoltăm la etichetele pe care ni le aplică”Europa” – ţigani burtoşi, găinari, mâncători de lebede, balcanici etc. – dar nu suntem în stare să reacţionăm instantaneu la ceea ce se întâmplă chiar sub nasul nostru. De aici porneşte totul . Nu poţi obţine respectul altora, în lipsa respectului de sine.
  Subscriu : Demisia lui Iorgulescu!
  Nu este îndeajuns, dar este un punct de plecare.

 31. Cu plăcere!
  Hai că ministeriabilii au rezolvat problema 😉

  “Ministerul Culturii regretă avizul dat în cazul construcţiei publicitare ce reprezintă o reproducere a unei valize Vuitton, care acoperă Monumentul Pompierilor, şi intenţionează să interzică amplasarea tuturor reclamelor pe monumentele istorice din România”, potrivit unui comunicat. De parcă se practicau la scară largă asemenea şmecherii. Vine mult blabla şi promisiunea că un funcţionar va fi sancţionat, cu precizarea că vuitoana nu a fost pusă “ilegal”, dar “constituie o eroare şi este un fapt regretabil”.
  Mda, am rezolvat şi cazul ăsta… Vroiaţi, cumva, mai mult?

  Gata, că pe la mine prin sat bântuie amu Geoană 😛

 32. Noi regretăm că el e ministru. “Ministerul” regretă. Adică o entitate abstractă. Că el, măria sa ministrul sugător de mulţi bani publici nu se poate atinge de subiect.
  Ia să îşi ia el regretele şi să şi le bage în cur. DEMISIA !

 33. SUNTETI NISTE “vadimi” IN FASE, PERICULOSI, ANTI-()UE SI ANTI GLOBALIZAREA VUITTOANELOR. RUSINE MAXIMA! IPOCRITI, FRUSTRATI! DATA VIITOARE, VA TRAGEM ,IN CAP, O GEANTA PE STATUIA LUI COPOSU!( CU MULTE CRISTALE SWAROWSKI PE LANGA BOT!) SI-I PUNEM IN ,MANUTA SI UN TELEFON DE 100.000 EURO! PENTRU CA MERITA!

 34. Una din cele mai bune glume cu demisia… Cati ar fi trebuit sa-si dea demisia si s-au facut ca ploua… Eu o curiozitate am. Cati bani au luat pe toata tarasenia asta? Ca totusi sa acoperi un monument de valoare inestimabila inseamna ca au luat ceva bani… Oricum, problema nu e ministrul, problema e ca exista oameni care au fost de acord cu asa ceva. Oare aia sunt normali? Oare acasa la ei tot la fel ar face daca as scoate un ban? Stiu ca PNL-ul e in lipsa acuta de oameni competenti dar e si in lipsa de bun simt.
  Anyway, mult succes, dar de la Orban incoace, nu cred eu sa se vada vreo demisie in curand. Mai ales de la oameni care aduc bani la buget. cred ca o actiune in justitie sau ceva de genul ar fi mai potrivita. dar nu stiu ce ONG ar putea sa se riste. ca nu prea vrea nimeni sa se puna rau cu statul. care o fi el.

 35. Azi noapte s-au “descurcat” unii in stil caracteristic romanesc si au sfisiat geamantanu’. A aparut si-o coroana de flori la baza monumentului. Reactie rapida. Ma intreb cum or fi reusit sa sfisie oroarea aia ca la intrarea in meriot e plin de portari / paznici.
  Faza e ca brandul in sine nu se asociaza cu ideea de scandal asa cum fac altii, dar ajungind pe plaiuri mioritice iote unde dai cu advartaizingu si unde crapa pe margini. Cum se face ca branduri celebre ajunse pe la noi se “tiganizeaza”? Cartier, Bvlgari, Mercedes, Vertu, Versace, Dolce si cabana…Si in materie de parfumuri se intimpla aceeasi treaba….toate baragladinele si manelistele umbla cu aceeasi “uniforma” olfactiva.
  Zau daca mai are vreun choz sa dai o caruta de bani pe o sacosica de-asta cind umbla pe strada aceleasi modele (via Cocor, Bucur Omor sau dragonul turbat din Colentina ) din plastic iar deosebirile sint notabile doar pentru un ochi antrenat.

Leave a Reply

%d bloggers like this: