…iconomica, carevasazica!

… vorba turmentatului!

Pe langa baza cu dosare si interimareala de la justitie, rumanii isi mai pot gasi un motiv de dixtractie elodiana: halul starea economiei – si anume nationale. Euroiul s-a umflat, rotunjindu-se obez pe la 3.72 de ronuleti mici si prapaditi. Inflatia e bine-merci, rosie in obraji fara sulimanuri. Deficitul de cont curent are freza ciufulita si burdihanul revarsat.

Altfel e totul bine pe la rumani, merci de intrebare: Elodia tot pierduta; Elena tot blonda; Zeus tot profesor.

Economia romaneasca sufera de galbinare, are o albeata pe ochiul drept, se pisa imprastiat, dar are vraci dibaci sa-i dea fiertura de buruieni si popa breaz sa-i dea cuminecatura. Criza imobiliarelor din tara lui dublya face ravagii prin lume si brambureste si mai mult paserile din gradina lui Traian.

“Butterfly effect” -ul se traduce in romaneste ca “efectul flutur’li” si n-are nicio legatura cu Fluturu. Definit plastic, “butterfly effect” inseamna ca daca un fluture falafaie din aripi in Anzi, un uragan va fi resimtit in Texas. In romaneste inseamna ca daca imobiliarele americane trag un partz, leul romanesc are diaree.

Cum oare poate fi afectata puternica economie a unei tari atat de bine guvernate ca Romania? Mai ales in conditiile in care romanii raman lideri mondiali in productia aparatelor de masurat gaura la covrig si a echipamentelor de impachetat fumul. Industria romaneasca produce, in continuare, cele mai performante echipamente de razuit tusea si cele mai bune dispozitive de comunicatii prin percutie in teava de calorifer. Si cu toate astea economia sufera. Pentru ca, in continuare, singurul export care mai pompeaza rahat prin colonul acestei economii este exportul de agregate de cules capsuni.

Nu exista, totusi, motive de ingrijorare. 2008 este un an electoral si, dupa cum se stie, in anii electorali nivelul de trai cunoaste cresteri spectaculoase. In statistica. Iar cei care nu-si mai pot trage sufletul in Romania se pot muta in Republica Statistica. Care- veste buna- e guvernata de un presedinte ales pe viata, fara parlament si in care se organizeaza bi-lunar referendumuri pentru desemnarea numarului de pense necesare la itari.

UPDATE: Vine si Moshe cu precizari.

Footsie mirose a morgă. Ţinuta de primăvară e pe bază de global-sell

Clar, revenim la Naturalwirschaft la cata nonsalanta e pe piata financiara. De la FTSE la DAX se intinde o viroza accentuată, americanii nu mai in pusculita si pentru marfurile europene iar retetele de vindecare ale Dubyei nu sunt luate prea mult in calcul. Concluzia lui Moshe – nasol:

The stock market was in meltdown today as nearly £60billion was wiped off London shares. A combination of poor economic figures and the worsening global credit crunch sent the FTSE 100 plunging

Germany: DAX down 7%

India’s benchmark stock index tumbled 7.4 percent, while Hong Kong’s blue-chip Hang Seng index plummeted 5.5 percent to 23,818.86, its biggest percentage drop since the Sept. 11, 2001, terror attacks.

Japan’s benchmark Nikkei 225 index slid 3.9 percent to 13,325.94 points, its lowest close in more than 2 years. China’s Shanghai Composite index plunged 5.1 percent.

Comments

Leave a Reply

%d bloggers like this: