Homo Cioroianus

Omul e incorigibil. Şi inepuizabil. E greu de spus dacă e vorba de prostie. Unii ar putea obiecta că prostia e exclusă. Fiindcă omul are şcoală. Poate fi prostia şcolită ? Ar putea fi vorba de nesimţire. Asta nu poate fi şcolită, cu siguranţă.

Aflat în Suedia, în vizită oficială, alături de preşedintele Traian Băsescu, Cioroianu şi-a dat din nou în petec. Iată ştirea:

Nici o ieşire din ţară fără gafe. Aceasta pare să fie deviza care călăuzeşte cariera de ministru de Externe a liberalului Adrian Cioroianu. Ultima ispravă a fost comisă ieri, în timpul vizitei oficiale a preşedintelui Băsescu în Suedia, când ministrul a întârziat la întâlnirea cu oamenii de afaceri suedezi.O greşeală ar fi aceea că ministrul a sosit după preşedintele Traian Băsescu, ceea ce protocolul specific unor astfel de ocazii nu permite celor care fac parte din delegaţia oficială a şefului statului. A doua greşeală ar fi aceea că Cioroianu a intrat după regele ţării gazdă şi a deranjat audienţa, strecurându-se în faţa scenei pe care se aflau oficialităţile.Este cunoscut însă faptul că Cioroianu nu este la prima abatere de acest gen. Celebre sunt scenele în care şeful diplomaţiei a încurcat Georgia cu Ajerbaidjanul sau a declarat că statul român ar trebui să cumpere teren în deşertul egiptean, unde “să-i plaseze” pe cei care comit infracţiuni, dar şi cea în care i s-a adresat regelui Spaniei, Juan Carlos, cu formula “good point”.
Sursa: Realitatea TV
Ce mai e de comentat ? Câtă nesimţire poate încăpea într-un singur burdihan. Desigur, aici, pe malul Dâmboviţei, multe am avea să îi reproşăm lui Traian Băsescu. Foarte multe. Tot aici, pe malul Dâmboviţei, răfuiala dintre liberali şi Băsescu nu e nouă şi nu are nicio treabă cu eleganţa. Dar aflat într-o vizită oficială, ministrul de externe al României este obligat să arate toată deferenţa, tot respectul faţă de preşedintele ţării. Indiferent cine e acesta. Indiferent dacă ne place sau nu.
Nu îl suspectez pe Cioroianu de premeditare. E vorba, pur şi simplu, de nesimţire în gemă pură. Iar asta pare deja să nu mai deranjeze pe nimeni. Trebuie să îl acceptăm pe Cioroianu ca pe o inevitabilă calamitate. Nimeni şi nimic nu pare a-l clinti pe acest nesimţit.
Pentru unii ar putea surprinzător felul în care pot părea a-i ţine partea lui Traian Băsescu aici. Mă explic. Am avut şi am în continuare cea mai proastă părere în ce-l priveşte. Nimic nu s-a schimbat. În acelaşi timp, oricâte am avea a-i imputa aici, la noi acasă, avem cu toţii obligaţia ca, atunci când păşim în afara ţării, să vorbim şi să ne purtăm în cel mai respectuos mod cu putinţă atunci când vine vorba de presedintele ţării, de numele ţării, de instituţiile ţării. Cele de acasă le rezolvăm acasă. Atât.

Comments

Leave a Reply

%d bloggers like this: