Din căptuşeala istoriei

Nimic nu e mai schimbător ca istoria- are dreptate rabbi. Aşezaţi de o parte sau alta a draperiei avem o viziune îngustă. Bunăoară zidul Berlinului. Pentru noi era o oroare, care ne ţinea pe noi, esticii, aici, prizonieri ai unui regim pe care îl socoteam odios. Dincolo zidul avea doar o valoare simbolică. Pentru berlinezii din est era al naibii de concret.

Karakas îmi trimite un link spre un articol teribil de interesant. Pe care vă invit să-l citiţi şi voi. Pentru că astfel veţi afla un lucru care vi s-ar putea altfel părea de necrezut: că şi dinspre Germania de Vest erau mulţi germani care fugeau spre Germania de Est, înhămându-se la construcţia comunismului. Mult mai puţini decât cei care făceau drumul în sens invers, desigur, dar destui.

Habar nu am de ce, citind acest articol, mintea mi-a fugit la Teo Peter. Şi de acolo la documentarul despre Abu Ghraib, văzut aseară pe HBO. Ciudat lucrează mintea mordechaiului.

Despre subiect mai spune şi Andrei una- alta.

Comments

0 thoughts on “Din căptuşeala istoriei

  1. Poate doar intamplator, sau poate nu, acest post este exact deasupra post-ului care vorbeste despre nevoia de a avea propriile opinii, propriile pareri, de a vedea lucrurile cu ochii tai si nu prin ochii altora.
    Nu stiu de ce au ales drumul spre Est. Si, ca sa fiu sincer, nici nu cred ca vreau sa aflu. Ar trebui sa fie suficient faptul ca, pentru a face asta, oamenii aia chiar au avut o motivatie extrem de puternica, oricare ar fi fost aceasta. Articolul vorbeste si despre intelectuali si actori. Asta este ciudat. Ca si ei, la un moment dat, au ajuns sa creada in chestia aia: “fiecaruia dupa nevoi”.
    Si daca mintea mordechaiului fuge la regretatul Teo Peter si la Abu Ghraib, mintea mea face o paralela intre credinta oarba a acelor intelectuali si actori germani de ieri si credinta, la fel de oarba, a unor intelectuali si actori romani de azi.

  2. Foarte multi au crezut in comunism, si destui au pus semnul egalitatii intre comunismul din est si marxism. Sa fie si asta o cazua ?

    Daca ar fi vazut ce se intampla de fapt aici, ar mai fi trecut zidul?

Leave a Reply

%d bloggers like this: