Consultări bine făcute

Chiar dacă președintele Iohannis a invocat art.85 din Constituție în invitația adresată partidelor care, conform rezultatelor provizorii ale BEC, par să fi depășit pragul necesar pentru accederea în noul Parlament, bezmetica perindare de ieri, de la Președinție, nu a reprezentat nici mai mult, nici mai puțin decât o proptire a căruței în fața boilor. Înainte de a se putea vorbi despre inițierea unor consultări pentru formarea viitorului Guvern, ar fi trebuit ca mai întâi să avem anunțul oficial al rezultatelor finale de la BEC. În lipsa acestora, cheltuiala cu sucuri și cafeluțe e perfect ridicolă și inutilă.

Nu e nici prima, cu siguranță nu va fi nici ultima ocazie când sare în ochi improvizația după ureche a președintelui “lucrului bine făcut”. Cei care sperau că Iohannis va fi un președinte care va aduce rigoare, seriozitate și competență în reprezentarea instituției președintelui mai au de așteptat. Nu e rigoare, sunt umori, nu e seriozitate, ci scrâșnit din dinți, iar în loc de competență avem o țanțoșă și răstită afirmare a lui “așa vreau eu”.

Sigur, refuzul ALDE și PSD de a participa la șuetă poate fi, pe bună dreptate, considerat ca o formă de ireverență, dar e corect în argumentație, iar Președinția putea evita o astfel de situație stânjenitoare dacă aștepta rezultatul oficial al alegerilor sau dacă, în loc să invoce art.85 din Constituție, lansa o invitație la discuții (deocamdată) informale. Nu se poate trece cu vederea nici faptul că gestul PSD era răspunsul previzibil la mojicia lui Iohannis, de la 1 Decembrie. PSD-ul condus de Liviu Dragnea pare mai atent la mutări, mai puțin pripit, mai puțin zorit să bată repede palma pe înțelegeri bizare, față de  PSD-ul lui Ponta. Singurul om care încă nu a evocat ipoteza “Dragnea prim ministru” e chiar Liviu Dragnea. Senzația pe care o dă acesta e că, mai degrabă, lasă ca această agitată conversație să ia amploare pentru că funcționează ca o foarte bună diversiune. Sunt tot mai tentat să cred că, în cele din urmă, Dragnea va veni cu alt nume de premier, evitând o luptă lungă, complicată, extrem de costisitoare și cu mici sorți de izbândă. Dar deocamdată diversiunea oferită de această dezbatere îi convine, pentru că atunci când și dacă va veni cu o nominalizare care ar putea fi alta decât el însuși, nu ar face altceva decât să-și sporească consistent capitalul politic, oferind un astfel de exemplu de altruism, de renunțare la miza personală în favoarea interesului superior al celorlalți. Ar fi nu doar o demonstrație de maturitate, dar și proba inteligenței politice.

Una peste alta, așa zisele consultări de ieri, de la Cotroceni, nu au fost utile decât pentru a consemna despărțirea definitivă a PNL de propria sa istorie, de uriașul prestigiu de până mai ieri. Scena cu Turcanu, Falcă și Petrache, pe holurile de la Cotroceni, ieșiți să grăiască în numele partidului brătienilor, de un înfiorător grotesc, mi-a provocat, admit, o anume tristețe.

Azi vom avea, în cele din urmă, formula clară a viitorului Parlament, după anunțul BEC. Și apoi, repede, consultări, pentru că urmează vacanța de Crăciun și zborul până la Miami e lung.

 

Comments

3 thoughts on “Consultări bine făcute

  1. Da, si eu cred ca asta va fi miscarea lui Dragnea, nominalizarea unui alt membru PSD sau, de ce nu, a lui Tariceanu care are experienta in lupta la baioneta cu Sticle, si a demonstrat calitati viabile de premier!
    Eu cred ca asta ar fi lovitura pt. toti tembelii binomisti: Tariceanu premier.
    Sau Teodorovici, un bun economist, bazat, o persoana greu de atacat din partea sasului&binomului!
    Parerea mea.

  2. Sa ne intelegem: presedintele Iohanis a acaparat “prin retrocedari anterioare” Palatul Cotroceni si a devenit in acelasi timp arendasul absolut al mosiei din deal. Deci, ca orice mimoza pudica are dreptul sa invite in propriul budoar pe oricare din colegii sai de gradinita. Cu copiii de tigan, chiar daca au mai multi bani si o situatie mai frumoasa, au umblat si la scoli mai inalte, nu te vezi in curtea casei, te duci asa, mai la dos, in fundul gradinii, ca sunt bune voturile lor, dar e bine sa te stie lumea cu printipuri, ca lumea e proasta si nici nu stie ce-a votat, de asta e nevoie sa clarifici tu, ca neamt cinstit si curat (sambata cand faci baie si iei mai multe snapsuri la bord). Golaneala tip Basescu, ca asta pare sa fie mentorul si sfatuitorul lui, eu sper sa-i fie fatala, ca m-am cam saturat de ifosele astea de curva virgina, fie si numai in proportie de 4%…

  3. Pentru fix acelasi lucru (adica niste consultari, inaintea validarii) Mircia Gutau e trimis acum in judecata. Eu m-am cam saturat de multipla masura cu care sunt apreciate lucrurile in Romania: daca a copiat Ponta in lucrare, e plagiat grosolan, furt si oi, oi, oi! mare nenorocire pentru tara, daca plagiaza Kovesi e numai de 4%, in limitele legii si oricum ea are voie ca prinde pesedisti corupti. Daca cheama Dragnea oameni la vot, fara indicarea sensului, e frauda electorala si-l transforma in penal, daca Iohanis iese in campanie electorala si cheama oamenii sa voteze impotriva unui partid politic, facandu-se agentul electoral al altuia, e bine, ca ii pasa de Romania…Vreau ca PSD-ul sa fie trecut in afara legii! Pentru ca, atata timp, cat apare pe buletinul electoral, oamenii il vor vota, nestiind ce nenorocire abat, din nestiinta, sau eroare, asupra Romaniei. Si daca nu exista motive pentru trecerea lui in ilegalitate, vreau un proces public pentru toate partidele, in care sa ni se arate, scris, ce si cat au furat, cat si cum au mintit, ce promisiuni au sau n-au respectat, ce dezastre economice au abatut asupra tarisoarei…Pentru ca m-am cam saturat de diabolizarea unui partid si a oamenilor lui si de “echidistanta” moderatorilor TV, care permit sa se intample. Si spun asta in calitate de alegator ALDE si fost “liberal”, pentru ca e foarte greu sa lupti cu un partid care are de partea lui simpatia populatiei pentru ca “dau toti in el”… In privinta nominalizarii, ai avut dreptate, numai ca “altruismul” politic al lui Dragnea n-a folosit la nimic, ar fi fost nevoie de politicieni si de cealalta parte, dar acolo era doar binomul…

Leave a Reply

%d bloggers like this: