Blogul blond

Dacă am zis că e blond şi că e (cică) blog… ghici al cui o fi !

Hai că nu confecţionăm aici suspans inutil. Al doamnei Udrea. Elena. Nuţi. Care blog ( îi spunem, totuşi, blog) nu încetează să ne fascineze. Mai întâi pentru că abordează subiecte originale, fascinante. Apoi pentru că e scris cu o măiestrie cu care noi nu am fost înzestraţi ( şi mulţumim cerului pentru asta ! ). Iar mai apoi pentru că textele de acolo propun o logică înfiorătoare şi o punctuaţie cumplită inovatoare. Iaca o pildă de exemplu de mostră:

“Slujba de Inviere a fost deosebita pentru ca s-a tinut pe plaja din Mangalia, pentru al saptelea an consecutiv si, pentru ca au participat mii de credinciosi.”

Observaţi acolo, unde mi-am îngăduit să bolduiesc ? Observaţi cât de inovativ şi surprinzător e inserată acea virgulă ? Evident, doar cadrele universitare cu aplecare spre subtilităţi inaccesibile vulgului pot detecta gingăşia construcţiei şi originalitatea dispunerii minusculei codiţe. În treacăt notăm şi faptul că o slujbă de înviere ţinută pe plajă e … deosebită. Lucru oarecum evident, dar care merita marcat. Spre a nu se confunda cu slujba de înviere ţinută în staţia de tramvai sau în telegondolă.

Mai departe:

“Maine se lanseaza sezonul turistic, la Mangalia si, pe 2 mai este organizata de catre Primaria Mangalia si PD-L o dezbatere privind soarta litoralului romanesc, la care voi participa.”

Observanţi recurenţa temei favorite a autoarei ? Acea obsesivă repetare a temei vrigulei… acea rap-rap -rap şi zâng – zâng- zâng a blogului de Pleşcoi. Subliniată în mod subtil prin omiterea altor virgule, pe care spiritele comune le-ar fi socotit necesare.

Inovaţiile nu sunt puţine si vă las plăcerea de a le descoperi şi singuri. Opera pleşcoiană meritând o exeegeză pe măsură.

Dincolo de construcţia stilistică, există construcţia ideatică. Profundă, subtextuală, ascunsă sub aparenţa ermetismului.

Dupa slujba a inceput o furtuna cu tunete si fulgere, care s-a tansformat intr-o ploaie ce a tinut pana astazi.”

Remarcaţi simplitatea formulării şi logica impecabilă. Contemplarea detaşată a legăturilor complexe de cauzalitate: tunete & fulgere-> ploaie. Minimalism, doar în aparenţă. Pentru că imediat ni se devoalează şi sensul secundar al acestei excepţionale dezvăluiri:

“Asa ca nu am putut face mare lucru din ce imi propusesem.”

Revine aici în sarcina biografilor să cerceteze care puteau fi acele importante ( desigur) lucrări pe care intemperiile le-au zădărnicit. Se poate presupune că discutăm despre activităţi în aer liber.

Finalul scrierii este mobilizator şi încărcat de un mesaj profund, zălog al preocupărilor şi frământărilor autoarei:

“Pana atunci cred ca este mai bine sa ne interesam de ce facem la noi acasa decat sa ne doara de turismul bulgarilor. Putin patriotism nu strica acum, chiar daca multe televiziuni sunt comerciale. “

Reflecţia finală este cu adevărat remarcabilă. Şi ne invită la o serioasă reflecţie asupră raporturilor dintre sentimentul patriotic, dungile de var de pe asfalt şi caracterul comercial al multor televiziuni. Derutantă este doar o afirmaţie anterioară a remarcabilei blogheriste:

“Ieri am mers pentru prima data la Balcic, starnita de o campanie aproape agresiva in favoarea litoralului bulgaresc, pe care am vazut-o la televiziunile romanesti.”

O interpretare superficială si maliţioasă ar putea găsi o oarecare contradicţie aici. Dar asta ar însemna să omitem adevărata motivaţie a vizitei la concurenţii bulgari: culegerea de informaţii şi subminare acesteia. Şi oricum, doamna Udrea nu este televiziune comercială aşa că i se aplică o derogare de la chestia cu patriotismul.

Iar informaţiile culese se dovedesc vitale:

“Un amalgam de constructii care nu respecta niciun concept arhitectonic, ci doar posibilitatile financiare limitate si gustul dubios al celor care le-au facut.”

Textul face referire la Balcic. Subliniem acest lucru, pentru a nu se naşte confuzii. Deci se referă la Balcic.

O juxtapunere a anumitor enunţuri ne permite să evaluăm extraordinara înzestrare a autoarei pentru paradox. De exemplu se ia formularea:

a- “In afara de Castelul Reginei Maria, ce merita vizitat, pot spune fara ezitare ca nu am gasit alt motiv pentru care sa aleg sa ma intorc acolo ca turist.”

Şi se raportează la formularea:

b- “Sigur ca in timp ce litoralul romanesc, elegant, pe alocuri luxos, rafinat este abandonat, neprimitor, complet inchis, sau era pana astazi, bulgarii au stiut sa isi atraga turistii, mai ales pe ai nostri.Terasele, restaurantele, pensiunile, magazinele erau deschise si totul iti inspira vacanta.”

Construcţia paradoxului este desăvârşită.

În concluzie recomand călduros acest blog tuturor celor care doresc să se cace pe ei de râs să se îmbogăţească spiritual şi să admire spectacolul unei minţi frământate. Comentariile sunt bonus.

Comments

0 thoughts on “Blogul blond

 1. maiastra analiza, print Mordechai.

  eu zic ca blogul madamei cu studii inalte tip “stiletto, 12 cm” este indicat pentru starile de rau de aveon, rau de otobuz, rau de otomobil, rau de bampor…l-ai deschis, ai citit un post si cca. 5 comentarii si gata…s-a rezolvat.

 2. Prietene, te pui rău cu viitorul premier aş României! Păi, se poate?
  P.S. Poza de la sfârşit este un prospect cu modul de folosire, care însoţeşte banana? Dar ce babane sunt astea cu instrucţiuni de utilizare, frate? Louis Vuitton?

 3. Fiind un superficial si-un invidios n-o mai citesc pe blonda, dar cand ma ratacesc p-acolo citesc chatul intitulat duios “comentarii”. Ofera momente de un umor teribil.
  PS
  Moshul citise ca de fapt s-a dus acolo fiindca voia sa manance la un local de fitze…

 4. M-ai suparat ca te-ai luat de si-ul acela! Esti ingrozitor de nedrept si orb fata de daruirea neprecupetita si constanta a cestei mari femei politice, a acestei toovarase Elena Udrescu!
  Acest si este dovada maturitatii politice a doamnei: pur si simplu tovarasa a invatat sa vorbeasca inainte sa scrie, ce-i asa de greu de inteles?
  Si si-ul acesta ne spune multe, noua celor cu adevarat preocupati de tragedia femeii blonde, politice si, romance: ea se autoanal-izeaza permanent, introspectiile ei sunt nemilos de sincere in fata reportofonului nelipsit din dotare. Si ce de dotari! Eu as vrea sa am acces la filmoteca de aur a doamnei pentru ca de-abia inregistrarile video ne vor putea explica partial- din pacate succesul fulminant al acestei femei magico-politice!

 5. @ moshcalifar
  Dacă nu citeşti blogul blond nu eşti om întreg. Iar dacă-l citeşti tot nu eşti întreg. La cap. Eu mai citesc… uneori.

  @ pacostel
  Ai perfectă dreptate. Îmi fac autocritica. O să exersez un elogiu. Care ai un articol de-al lu’ avramescu consilieru’ ? Că doar schimb curul şi las pupăturile.
  Pacostele, fii binevenit în colivia cu guguştiuci. 🙂

 6. Bine am venit, ce bine ca v-am gasit:)

  Si doar pentru ca azi e ultima zi de mare respiratie si ca ma simt abisal am sa va mai spun cate ceva despre framantarile si sfanta lupta intre pornirea naturala ( atat de fireasca a femeii blonde) catre Orizontalitate si, (nedreapta cerinta a noastra a alegatorilor) Verticalitate.
  Ca vezi tu, nu e usor sa ai o pornire fireasca, indelung exersata de a te da pe spate sau a te lasa in genunchi si sa te exprimi fara cuvinte, simplu, firesc, natural, asa cum esti tu si, in viata reala sa fii nevoit sa te dai vertical, obiectiv, echidistant, un animal politic.
  Pentru ca, la sfarsitul zilei, lupta se da intre o fiara orizontala – care este si doreste si un animal politic – care se vrea si se doreste!

  Si gata, despre framantarile si pornirile lui Avramescu nu scriu ca-mi distrug tastatura (orizontala) cu lacrimi de ras ( orizontala).

 7. Bre, bre. Deci lucrăm doar pe două coordonate. Vertical-orizontal. Şi eu o vedeam 3D plină de profunzimi greu decelabile ochiului neantrenat.
  Da’ acu’ cine e prof. univ. ? Aud ?

 8. Postul doamnei Udrea m-a emotionat direct. Cred ca il va introduce intr-unul din cursurile pe care le tine in calitate de profesor universitar doctor docent.
  Mi-o si imaginez cu cartea de istorie pe catedra, cu gandul la banane , adresandu-se studentilor si explicandu-le cum va integra ea Marea Neagra in Europa sau Europa in Marea Neagra.

 9. Nu ma las provocat si atras intr-o discutie in care adevaratii cunoscatori, niste asudati cercetatori ai 3D-ului profund si-au spus opiniile adanc fundamentate.
  Exista 2 scoli pe tema asta in lume, academia Brazzers cu ” big tits at work, baby got boobs, asses in public” si universitatea Naughty America cu ” naughty office, my first sex teacher si housewife 1 on 1″.
  Eh, eu oscilez intre cele doua scoli pentru ca vezi tu, Naughty America cu acel “housewife 1 on 1” nu se prea poate aplica in cazul in speta dar cu “my first sex teacher” parca o nimeresc.
  In schimb Brazzers cu “asses in public” e mult mai profund si mai valabil aplicabil ( vezi si cazul Avramescu).

 10. @ pacostel
  Dom’le, mă recunosc ignorant. Dincolo de milf nu bat. Dar mi-ai dat temă de studiu. Da’ ce studiu. Nenea de la finalul expozeului cred ca e la chick with dicks. Da’ ce ştiu eu.

  @ Alandra
  Da-da-da. Vuitoane şi silicoane… ca să mă păstrez în nota lui pacostel eu sunt cu all natural.
  Hai că devenim xxx şi e luşine, măi.

 11. “…si, pe 2 mai…” Daca punea virgula dupa “2 mai” era ok. Are potential, fatuca. Pana isi va completa deficientele gramaticale, poate ca Norvegia va deveni republica.

 12. Eh, la ea se accepta. Ar putea invoca lipsa semnelor de punctuatie la Jose Saramago, Octavio Paz, Samuel Beckett… Nimeni n-a fost decapitat sau ars pe rug din cauza unei virgule. Dar sa fii Oliver Cromwell cu fusta si sa rastorni monarhia in Norvegia…

 13. Nu virgula interesează, că nu suntem toţi universitari. Ci impecabila construcţie a textului. Mesajul, mesajul e important. Când aflu care e ăla, promit să dau de ştire.

 14. Pus cenusa cap. Explorat blog blonda.Gasit asta. Fugit repede.

  “S u n t e t i m e r i t u o a s a , s u n t e t i a m a b i l a , s u n t e t i
  p u n c t u a l a,
  s u n t e t i p o p u l a r a d a r m a i a l e s s u n t e t i ……
  s c a n t a i e t o a r e s I d u r a c a u n d i a m a n t…”

  Gasit si Internationala dar aia o stim demult.

 15. Railor si invidiosilor! :). Domne’, mesajul blond e sublim da’ nu lipsesc partile cu decolteu, asa ca (virgula) comunicarea cu masele are loc, si contactul asta cu prezervativ de bitzi si bytes elibereaza partile din tensiunea (erotica). E varianta perena a scenei cu taranul descult ce o fugareste pe boieroaica tinara si frumoasa pina la ea in camera, unde se simte si el boier.

 16. Recunosc că nu sunt întreagă şi că mai citesc uneori Blogul blond, însă doar atunci când nu îmi găsesc prin blogosferă suficiente motive de a râde bine pe seama altora 🙂 Alaiul de urători e şi el de milioane. Ei, Mordechai, nu e destul că scrie siliconul, mai vrei să aibă şi me(a)saj?

 17. mda. m-ai făcut să “gugălesc” după blog-ul doamnei. măi femeia scrie! şi mult aş putea spune. are ceva posturi, însă eu nu am avut răbdare decât să citesc câteva pe diagonală.
  oricum eram sub influenţa postului tău despre slujba de Înviere, 1 mai şi alte virgule.
  🙂

Leave a Reply

%d bloggers like this: