Autoportret cu mana stanga

Acum ceva vreme publica Mizantropul un text care tare ne-a placut. Text care se incheia asa:


Iar astazi privesc o Romanie in care traiesc deopotriva romani italienizati, romani tiganiti ( mari iubitori de manea si obiceiuri nomade), romani americanizati ( cica) , romani germanizati sau , la cealalta extrem, romani ultra-romanizati din stirpea vadimiana. Vad astazi Bentley-uri parcate in fata mall-ului de unde rasuna manele nervoase, in care doamne imbracate de la Milano hapaie un kebab “cu de toate”.
Si imi dau seama ca nu e vorba de globalizare. Ci de ceva mult mai trist: lipsa de identitate.

Iar in lipsa unei autentice identitati nu vom fi nicicand respectati. Pentru ca, in ciuda stradaniei noastre de a imita tot ceea ce gasim noi demn de imitat la ceilalti, la vestici, ei nu vor gasi la noi decat maimutarite, imitate, ingrosate, amplificate, toate defectele lor.

Si pentru ca ne-a placut il pomenim. Ca sa nu ziceti ca in week end nu scriem. Scriem. Daca nu noi altii.

Comments

0 thoughts on “Autoportret cu mana stanga

  1. Este reactia la globalizare a unei natiuni obisnuite sa se retraga in padure in fata invadatorilor. Problema nu este lipsa identitatii, ci unde si cum o cauta.

  2. @ Retoric
    Deci aveam si noi niste banuieli ca suntem buni. Rabbi insa ne-a linistit cu vorba “voi aveti minte multa , da’ nu-i toata buna” . Ceea ce e corect. Fii binevenit in kibbutz la noi. Si daca dai o geoana ….ptiu…geana, bre, pe blogroll…. ai tot ce trebuie la casa omului.

  3. Este deopotrivă greu si riscant sa nu imiti societatea de consum… Sau e marketingul bun din cale-afara… Sau sintem slabi de fire si putem sa ne-asumam responsabilitatile implicate in a fi out-of-trend…

  4. Inca ceva… Este chiar constructiv sa fii in-afara-valului… Ai toata libertatea de expresie si capacitatea de a intelege ce se petrece cu-adevarat in viltoarea multimii… Destul sa intri intr-un sistem, sa te comporti parametric si nici nu observi cum ai iesit din matricea ta originala. Cit de usor este sa imiti si sa imrumuti paternuri?

Leave a Reply

%d bloggers like this: