Așa că

Campania electorală în care tocmai am fost îmbrânciți mă interesează la fel de mult ca alegerile care îi urmează. Adică absolut deloc. Anapoda ar fi dacă ar sta lucrurile altfel. Fără voia mea, se întâmplă să fiu contemporan cu tot felul de dihori, damblagii și loviți de gărgăuni, iar unii dintre aceștia candidează din partea unor varii prăvălii la funcții de polonice, ibrice, ceaune, topoare și cozi de topor. România e țara celor care vor să parvină, nu a celor care vor să devină, așa că sunt prea bătrân ca să mai cred că Elvis e în viață sau că votul meu contează.

Ce opțiuni ar putea exista? Îmi pun întrebarea asta văzând cum unii colegi de rezervație au a-și împărți ghionturi, înjurături și scatoalce de dragul politichiei. Deci, care ar fi opțiunile? Într-o parte un fel de partidă națională, alcătuită din PSD și ALDE, în cealaltă legiunea străină PNL-USR. UDMR nu are cum fi o opțiune pentru că încă nu pot citi corect numele oamenilor ălora (pentru asta doar eu sunt vinovat).

PSD e un fel de partid-colanți. Nu se potrivește în nicio ocazie, dar se poartă la toate ocaziile. A devenit, tot mai evident, o aglomerație de descurcăreți, fără autentice descălecări ideologice, în care toată lumea mormăie același cântec. Doar că nimeni nu-i cunoaște versurile, fiecare improvizează după cât îl duce capul, urmând vag, imprecis, o linie melodică, unii cu la-la-la, alții scoțând vorbe din burtă sau din vreun dosnic orificiu, totul într=o hărmălaie generală, în care doar la refren pare să se ajungă la un relativ consens. Doar că ăștia nu prea ajung la refren. Ajung mai mult la DNA. Par mai puțin dispuși la temenele în fața ambasadelor, dar asta doar pentru că au simțit pe piele lor că nu temenelele alea nu le-au folosit la nimic.

ALDE. ALDE e un fel de gelatină incoloră, inodoră, insipidă. Curge în toate părțile, dar nu folosește la nimic. S-a născut din fuziunea dintre reziduurile fostului Partid Conservator și Călin Popescu Tăriceanu. De fapt asta e tot: Tăriceanu. Partidul nu există, există doar președintele Senatului și vanitatea sa. E drept, uneori Tăriceanu reușește să articuleze un mesaj solid, dar doar atunci când trebuie să reacționeze la ce i se întâmplă, niciodată pentru a propune ceva. Alteori dă cu bâta în baltă. Doar pentru că  Tăriceanu are uneori reacții interesante nu văd de ce ar trebui trimis în Parlament un camion cu zevzeci, până la completarea normei de 5 %.

PNL nu e un partid, ci doar o îmbulzeală. Nu au nicio ideologie, dar sunt disponibili, pot avea orice ideologie, după cum vine ordinul. Ceea ce a devenit azi PNL e un fel de pastă puturoasă care poate fi vândută drept carne tocată, chit pentru ferestre, sacâz sau cremă de ghete. Oricum nu e nimic din toate astea. Nimic din patriotismul Brătienilor, doar slugărnicie de ordonanțe care știu că doar așa pupă și ele resturi de la popota bruxeleză. Un partid care poate fi descris privjndu-i fruntașii: carisma lui Bușoi, buna creștere a lui Falcă și onestitatea Robertei Anastase.

USR e un banc cu proști. Un fel de delir bâlbâit, răcnit de ciudăței nu foarte zdraveni la cap. Au pretenția că ei sunt secția “anti-sistem” a spitalului. Și se zbat să devină sistem. Ca să mai elibereze din paturi, că e spitalul aglomerat. Dacă ești anti-sistem nu candidezi, ci faci activism civic. Când intri în politică, intri în sistem, restul e gargară pentru imbecili. Nica Leon era om serios pe lângă ăștia.

Așa că.

Comments

5 thoughts on “Așa că

  1. Daca am avea si noi o grupare antisistem, pe bune, poate ar propune modelul islandez. Pana de curand si eu credeam ca sistemul asta cu votul popular e tot ce putem in democratie, nu perfect, dar mai bun nu se poate. Ei bine, islandezii au votat schimbarea constitutiei si a modului de alegere a parlamentului prin tragere la sorti, din cetatenii eligibili, a viitorilor parlamentari. Ca oamenii au observat diferenta de comportament dintre ales dupa ce e ales si juratul tras la sorti. Ca asta din urma se responsabilizeaza, pe cand celalat se relaxeaza si poporul nu se mai poate baza pe el. Stii, islandezii sunt aia care au stat in strada pana a demisionat guvernul si au plecat bancile straine acuzate ca au falimentat tara. Nici lor nu le-a iesit chiar tot: proiectul de constitutie, votat de popor, zace in parlament ca tot trag aia de timp. Probabil si la ei sunt unii care stiu mai bine decat populimea. Si da, ai dreptate, cam asta e peisajul politic, nu ca ar fi fost vreodata altfel, poate eram noi mai creduli…Dar, daca sunt in tara ( ca nu mai votez afara din 2009, cand am plecat de la coada artificial creata de un grup de “galagiosi” permanentizati la intrarea in ambasada) merg sa votez, inca nu stiu ce, dar nu trebuie sa fie greu, ii iei prin eliminare si ca de obicei, il votezi pe ala care nu-ti provoaca voma. Ca sa fiu mai sigur, dimineata, pe nemancate…

    • Scuza-ma. Intervin extrem de tarziu. Dar te rog sa fii ingaduitor cu mine. Am o mica nedumerire: de ce juratul tras la sorti se responsabilizeaza, iar cel ales se relaxeaza !?! De ce nu e invers ? Mi se pare ca cineva “tras la sorti” nu ar trebui sa se simta mai responsabil, decat cineva ales sa faca ceva. In fond, poate ca cel “tras la sorti” nu are o aplecare spre politicareala, in vreme ce un nea Caisa ales si-a dorit sa se cufunde in numita troaca si sa faca acolo oarice. Ma rog, modelul islandez Poate o fi mai bun. M-as simti onorat daca ai putea sa ma luminezi. Multam, oricum!

      • Adevarul e ca habar n-am. Era doar o stire adevarata, pe care am avut ocazia s-o impartasesc si altora. Si parea in firea lucrurilor ca, atunci cand esti dezamagit de o intreaga clasa politica, care a inselat poporul si l-a adus la dezastru, sa o schimbi cu alta, dar cu o mai mare reprezentativitate populara… Ca si la ei politicienii sunt descendenti din politicieni si probabil, daca se retrage unul, candideaza neamurile, ca omul a investit… Cum am spus, insa, rezultatul votului sta la validare in parlament, de ceva vreme. Asta ar fi fost o alternativa de inteles pentru “tinerii frumosi si liberi”. Ori, la noi, antisistemistii astia s-au dovedit a fi chiar descendentii sistemului pe pamant. Pentru ca idiotii (politic corect: de la idei, idealuri…) astia mici nu-si pun nicio intrebare, n-au nicio parere, niciun program, in afara celor deja afirmate de servicii si folositoare sistemului. Daca-i intrebi impotriva cui lupta, ca oricum clasa politica se schimba la alegeri, iti recita aceeasi litanie cu justitia si statul de drept si anticoruptia, ei fiind intr-o foame cronica de bani de oriunde ar pica ei…Asa ca, era un exemplu de ce pot oamenii sa inventeze in ale democratiei, atunci cand se intrebuinteaza si nu cand recita notele informative…

  2. Rezultate alegeri locale 2016: Prezenţa la vot a fost de 48,17%. Astea sunt datele oficiale. Ce nu spune nimeni, este numarul de voturi anulate !!! Asta este marea problema a sistemului: lumea se trezeste pana la urma si se lamureste ca nu are pe cine vota. Si atunci cand in loc de 48,17% vor fi doar 30%… atunci incepe “Distractia” !!!!

Leave a Reply

%d bloggers like this: