ANALIZA & Dializa: Alegerile la muscali

 

047.jpg

Când vine vorba de democraţie, Kremlinul nu-i niciodată prea serios. I-adevarat ca utilizeaza mecanisme cvasi-democratice, dibaci construite pe legitimitatea „majoritatilor” (deh, meteahna veche) insa ceea ce au rusii prin Moscova lor actuala nu stiu de ce s-o mai numi democratie. Eltsin – în 1996 – a avut pentru campanie ce finante a vrut pixul lui, media a fost calarita la greu – povesteau aia din echipa lui Dresner si Schumate – iar serviciile, partea lor vioaie mai exact, au executat prompt si cu abnegatie ordinile primite, calarind ce li se transmitea. In campania asta – daca s-o putea numi asa – nuantele au fost altele: candidatii au fost aia care a vrut pixu` lui Vladimir, televiziunile independente nu mai exista de mult, parghiile administrative au fost utilizate astfel incat partidele – altele decat ala care trebuie – sa fie sleite si puse in insectar, vreme in care finantarile „culturale” si nation-buildingii NGOisti au fost repejor luate la ochi si la expulzare. Viitorul premier Putin va putea sa managerieze demokratura pravoslavnica cum ii va veni la mana si la gura.

Dupa doua mandate – constitutionale, evident – Vladimir lasa (vorba vine) Rusia ceva mai bine structurata si mult mai emotiva cu traditiile ei cold-war-iste. Stratosfericile patruleaza ca in vremurile bune brejnevisto-andropoviste, flota din Mediterana a iesit la manevre prin porturile arabe prietene, baterii anti-racheta au fost dispuse, cu tot cu consilieri, prin Siria si Iran, pravoslavnicia tine loc de kominformism balcanic – iar sperietoarea cu gazu` e scoasa la inaintare, ca sa produca transpiratie europenilor scrobiti. La nivel macro, oligarhii s-au linistit si au dat buzna sa pupe manusa infierata a Vladimirului, pe care natia il iubeste in proportie de peste 83%. La celalalt nivel, ala macro- spre medio-, crima organizata functioneaza din plin, dar altfel n-ar merge businessu`, asa ca trebuie sa vedem dialectica problemei si nu suprastructura. In 2006 o gasca intrega de financiari si bancheri au luat calea cimitirului, asta dupa ce si-au indeplinit rolul de reformatori, insa si asta tine de dialectica. E un model de a readuce capitalismul la viata, fara indoiala. Raposatul Eltsin numea Rusia “cel mai mare stat mafiot din lume” si o “superputere a crimei”, asta prin 1994, cand tara era condusa de patru mari sindicate, intre care domina ala consiliat de fostii din KGB, Spetsnaz si alti inteligenti. Abilitatea lui Putin a constat in folosirea unora pentru eliminarea altora, ceva mai slabi de inger si mai putin organizati geostrategic. Barsukov si grupul Tambov e deja un exemplu clasic, insa zidaria crimei organizate e departe de a fi fost demantelata. Si nici nu e foarte sanatos sa-i studiezi stilul arhitectural, astia de ingrijesc de cosmelie nefiind receptivi la critici, da` deloc. Spre norocu` pompelor funebre, nu ca alcoolismul nu ar le-ar ajuta suficient sa prospere. A ! si tot la capitolul realizari trebuie spus ca, dintre Pacepele lor, cateva zeci bune au plecat sa dea raportu` in lumea ailalta, dupa ce au servit care un ceai cu plutoniu, care alte specialitati din delicata bucatarie nkvdista. Are ce lasa Vladi lui Medvedeev…..liniste…..

Acuma`, pentru ca am avut o dezbatere de idei cu Mordechai pe modul in care candidatii din US au tratat politica externa, m-am uitat si eu la aia care au zis cate ceva despre Rusia. Pai Obama nu prea este interesat de subiect si nici n-are de ce, ca il are consilier pe Michael McFaul, expert in chestii rusesti pe la Stanford. De fapt, dintre aia care conteaza numai Hillary Clinton si McCain au soptit cate ceva mai spectaculos. McCain (care cred ca va castiga) a zis ceva de KGB si sufletul lui Putin. Dupa care in Iowa (gasiti pe youtube) a dat cu mucii in fasole si l-a numit « Putin, presedintele Germaniei » (sa vedem, cand o vorbi de Basescu nimereste tara ?!). Romney – consiliat de Mitchell Reiss – a iesit din cursa, asa ca nu mai conteaza ce-a spus. Huckabee a dat-o pe mintea texanului de rand: Putin – un nationalist dintr-o tara fara traditii democratice. Hillary s-a manifestat pe masura banilor cheltuiti si a folosit figuri de stil bine adpatate: „Putin nu are suflet pentru ca este un fost kgb-ist”, a „suprimat libertatile cetatenilor si interfera dramatic in viata fostelor republici” sovietice…..blablabla (pai a fost prima doamna, a mai participat si ea la dineuri, stie…). Probleme care s-ar cam rezolva daca dau si rusii o mana de colaborare la Kosovo si la problema iraniana. Ca sa arate a sunt democrati. Vedem cu Kosovo in cateva zile si cu Iranul in aprilie.

Comments

0 thoughts on “ANALIZA & Dializa: Alegerile la muscali

  1. Un aricol angajat politic, demn de gazeta de perete ” Tufisul cu cipilica “. Astept o analiza asemanatoare despre marea democratie din Georgia si despre decesele datorate bolilor de inima .Portocalie.

Leave a Reply

%d bloggers like this: