Albania mare

Notam acum ceva vreme că o eventuală neadmitere a Macedoniei în NATO poate complica foarte mult situaţia acestei ţări şi situaţia din Balcani în general. Deci, telegrafic:

Din fericire temerile mele au fost infirmate şi până acum România nu a fost constrânsă să recunoască independenţa noului “stat” Kosovo. Deocamdată.

Nu am să despic acum firul în patru analizând cât de întemeiată este obiecţiunea Greciei şi cine are dreptate în această stranie şi inutilă confruntare. Dar dacă ne facem timp de-o clismă si-o analiză trebuie să notăm că situaţia din această regiune a Balcanilor devine tot mai complicată. Asta pentru că sârbii din Kosovo vor la rândul lor să se autonomizeze, urmaţi probabil de cei din Bosnia. Pe de altă parte, deja albanezii din Macedonia încep să vocalizeze primele note din tangoul autonomiei. Iar chemările la o Mare Albanie devin tot mai frecvente şi tot mai evidente.

Timp în care europenii sunt ocupaţi cu pacificare Afganistanului sau cu yahturile de lux capturate de piraţi pe coastele Africii.

Albanezii au dreptul la propria identitate. Indiscutabil. Iar primirea Albaniei în NATO le va garanta asta. Nu acelaşi lucru se va întâmpla cu Macedonia. Iar harta de mai jos, deja începe să nu mai fie doar un deziderat.

P.S. Karakas, nu mai ştiu nimic de tine. Dă un semn să ştiu că nu te-au săltat ăştia.

Comments

0 thoughts on “Albania mare

  1. Eu am inteles ca la un moment dat in Macedonia zburda pe campii NLA, un fel de UCK local. Cum, probabil Macedonia a aplica procesul cu Lesson Learned de la Serbia, au incheiat un acord cu NLA (Ohrid Agreement) prin care NLA recunoastea guvernul Macedoniei, preda armele. Evident nu pe degeaba ci pe niste drepturi in plus.
    Acu’e posibil sa dea cu piciorul la ce s-a rezolvat odata, ca doar oricui i se uraste cu binele…
    De curand aruncand un ochi in wikipedia la UCK am citit ca de fapt la inceput nu vroiau indepedenta Kosovo ci un Kosovo republica in cadrul federatiei yugoslave. Unde dai si unde crapa…

  2. Cum ar spune filosoful practician nea Stere: tre’ să mai schimbi ceva, ori poziţia, ori femeia. Nu ştiu de ce am crezut că acesta e un răspuns adecvat. Nu e.

  3. Care raspuns si la ce? Albania Mare cu o bucata din Macedonia? Nici eu nu stiam de Ohrid dar intr-o discutie a doua zi dupa declararea independetei Kosovo mi-a zis un amic ca o sa fie probleme in Macedonia ca au mai fost. Cum nu mai erau m-am apucat sa caut sa vad de ce nu mai sunt…

Leave a Reply

%d bloggers like this: