Campania electorală – ghid de lectură

Campania electorală este perioada aceea a lunii… nu! aia cu perioada aceea a lunii nu e la politicieni. Scuzați. O luăm de la capăt.Deși, apropos, politica e de gen feminin, s-ar putea pune întrebarea: are menstruație? Mai bine revenim la subiect. Deci, campania electorală e chestia aia care ne trăsnește o dată la patru sau cinci ani, când vine alte candidache sau alde partidoiu să ne spună nu la ce se pricepe, nici ce are, pe bune, de gând să facă, ci exact chestiile alea pe care dacă ar reuși să ni le înșurubeze în neuronul din dreapta, atunci ar putea să ne cotrobăie și să ne jumulească de un vot. Cum funcționează șmecheria? Simplu, se pleacă de la un cuvânt cheie. Vedem mai jos cm care sunt astea și ce înseamnă de fapt.

Schimbare

Când auzi vorbindu-se despre schimbare, tu, votangiu naiv, fără drept de fumat în incintă, tre’ să înțelegi că așa nu mai merge și trebuie schimbat ceva. E pe bază de “ceva”. Ce nu mai merge? Ceva. Din ce cauză? Ceva. Care e consecința? Ceva – da’ nasol. Care e soluția? Schimbare! Ce să se schimbe? Ceva. Adică un fel de nimic. De fapt, mesajul despre schimbare nu înseamnă, de cele mai multe ori, nimic. Pentru că ăia care îți promit schimbarea sunt cauza unui lung șir de ceva, pe care promit acum că-l vor schimba cu altceva. Adică rahat cu nucă.

Invocarea schimbării funționează pentru că tu ți-o dorești. Ce nu funcționează e schimbarea însăși, pentru că ei nu și-o doresc.

Criza

Merg oricând. Oriunde. Dacă le vorbești oamenilor despre o criză, iminentă sau în desfășurare, vor accepta că lucrurile chiar stau așa. Pentru că le-ai oferit o explicație comodă, lejeră, clară, despre absolut orice le-ar trece lor prin cap că merge rău. Oricât de incompetent, ticălos sau cretin ai fost tu, actual candidache, fost guvernache, dacă pomenești de criză te-ai scos. Pentru că ești băiat deștept, te-ai prins că e criză, deci sigur ai tu și soluții, așa că nu mai contează cât de nemernic ai fost, important e să scoți șeptelul din criză.

Reconstrucția

Asta e una dintre cele mai simpatice găselnițe. E un fel de sinteză dintr criză și schimbare. Nu se construiește nimic, ci se reconstruiește, dar n-o să-i spună cârpeală, că sună rău. Oricum, nu reconstruiește nimeni nimic, că n-are ce. Ca să re-construiești o autostradă, trebui ca  mai întâi aia să existe. Dar candidache nu poa’ să vină să spună “votați-ne că o să frecăm șmirghelul!”, așa că o bagă pe aia cu reconstrucția. Aia e, schimbare și criza sunt deja luate.

Lupta împotriva corupției

Un mesaj puternic. Care spune, de fapt: suntem incapabili să facem ceva concret pentru voi, dar promitem să vă oferim satisfacția de a-i vedea în chinuri pe ăia pe care îi urâți. Poate. Dacă nu ne aliem cu ei. Dacă nu vin la noi. Pentru că, întotdeauna, corupția e doar la ceilalți. Lupta împotriva corupției funcționează perfect ca gargară atunci când îl ai în față pe ăla care o bagă pe aia cu criza.

Un viitor mai bun

Aici e zona partidelor mici, care nu au cum avea mari ambiții, dar au tresăriri de lirism. Viitorul ăla e mereu pentru copii și nepoți, pentru urmași, pentru că mâine și poimâine avem altă treabă.

Rrromânia!

De regulă cu majuscule, multe semne ale exclamării și multe puncte de suspensie. Pentru că noi suntem dați dracului, suntem daci serioși, îl recităm pe Bolintineanu, dar jigodiili alea de străini ne-o tot trag în dos și de-aia ne țin aplecați. Nu e vorba de patriotism, ci de xenofobie. Nu e vorba despre hărnicie, ci despre jaful pentru care mereu sunt alții de vină. A, da. Și nu există decât o soluție: să redevenim daci.

 

Urmează o campanie electorală. Distracție plăcută.

Comments

1 thought on “Campania electorală – ghid de lectură

  1. Asta sa fie motivul pentru care “catindatii” nostri sunt inlocuiti, deloc subtil, de catre “alesii” responsabililor anticoruptiei? O sa scapam in curand de toate pacatele de moarte ale tuturor campaniilor electorale. Si chiar de campaniile electorale… O sa avem “alesi” ai celor numiti si o sa se rezolve toate. Si criza si schimbarea si anticoruptia, reconstructia e garantata, viitorul suna bine si putem sa ne numim oricum, chiar si daci. Ca sa nu mai vorbim de marea economie la buget, bani ce pot fi alocati pentru necesara tehnica de interceptare a anticoruptilor si logistica necesara identificarii spionilor Floricel. Ba, as zice sa mergem mai departe: sa identificam genetic pe cei chemati sa fie “alesi” sau corupti si distopia-i gata. Oricum spre asta ne indreptam.
    P.S. Pe vremuri, securitatea, care nu era in fapt atat de prezenta ca SRI-ul, ea functionand mai degraba pe baza de atmosfera, lansa diferite zvonuri alarmante ce-i tinea pe oameni ocupati sa nu vada ca se maresc preturile, sau ca magazinele sunt tot mai goale, etc. In anii ei din urma, aparuse un zvon in legatura cu o secta. Dupa teroarea de la inceput, oamenii se vaccinasera, ajungandu-se in final sa se salute cu “in-Secta!”. Deja am auzit primele mistouri cu anticoruptia. Ba, chiar, unii oameni de afaceri cred ca nu esti important, daca nu ai fost macar o data pe la DNA. Nu stiu cum or fi fost dacii, dar, noi, romanii nu suntem tocmai intruchiparea sobrietatii. Om fi in criza? Rrrromania are nevoie de o schimbare ca sa reconstruim tara pentru un viitor mai bun. Traiasca lupta anticoruptie!?

Leave a Reply

%d bloggers like this: